6 Ülkenin Gençleri Müzikle Anlaşıyor

Turgay İPEK/ERZURUM, () - SİVİL Toplum Destekleme Derneği'nin 'Müzikle Anlaşmak' projesi kapsamında Erzurum'a gelen 6 ülkeden 36 üniversiteli, kış turizmin gözde kayak merkezi Palandöken'de müzik aletleri ile ortak dil oluşturdu. Ülkelerine...

28 Kasım 2014 Cuma 11:26
6 Ülkenin Gençleri Müzikle Anlaşıyor






Turgay İPEK/ERZURUM, () - SİVİL Toplum Destekleme Derneği'nin 'Müzikle Anlaşmak' projesi kapsamında Erzurum'a gelen 6 ülkeden 36 üniversiteli, kış turizmin gözde kayak merkezi Palandöken'de müzik aletleri ile ortak dil oluşturdu. Ülkelerine ait müzik aletleriyle Erzurum türkülerini çalan ve seslendiren gençler, molalarda kartopu oynayarak karın keyfini çıkarıyor.
Projeye ev sahibi Türkiye ile birlikte Azerbaycan, Makedonya, Litvanya, Estonya ve Ukrayna'dan katılan gençler çeşitli etkinliklere eşlik ederek, hem Erzurum'u tanıyor hem de geleneklerini öğreniyor. Palandöken'deki Dedeman Ski Lodge Oteli'nin salonunda prova yapan gençler, 1 Aralık'ta Atatürk Üniversitesi'nde verecekleri konsere hazırlık yapıyor. Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türk Ulusal Ajansı tarafından desteklenin ve 11 gün sürecek olan projenin sonunda gençler Erzurum'un 25 tarihi mekanında, 'Erzurum için çal' klibini çekecek.
Sitoded Projeler Koordinatörü Kadir Ergün, Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Erzurum'a gelen konuklarla konsere ve çekilecek olan klibe hazırlandıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Millet olma kavramını besleyen en vazgeçilmez kavram kültür, kültürü oluşturan en önemli değer ise o toplumun yaşadıkları, hissettikleri ile oluşturduğu, şekillendirdiği, çalgıları, oyunları, türküleri ve ezgileridir. Bir başka deyişle seslerden oluşan müzik sanatıdır. İnsan düşüncesinin ürünü olduğu kadar, duygusal bir deşarj yolu da olan müzik, yaratıldığı ortamla, çağın görüşü ile insan yaşamı ve toplumla bütün diğer sanatlar gibi sıkıca bağlıdır. Müzik, matematiksel bir mantık, disiplin, zamanı kullanma, susma, diyalog kurma, hareket etme sanatıdır da aynı zamanda. Müzik, insana düşündüklerini seslerle anlatma olanağı veren bir dildir. İnsanın yaşam karşısındaki davranışını simgeler, ister yabancı kaynaklı, ister yerli olsun her müzik parçası duyguklarımıza hitap eder. Bu düşünce ile her akşam bir ülke kendi geleneklerini aktarıyor. Bazen de kendimizi karlara bırakıyoruz. Karda müzik yapıp, kartopu oynuyoruz."
Projeye Litvanya'dan katılan Zivile Kasete, Erzurum'da çok güzel günler geçirdiğini ifade ederek, "Türkiye'ye bu ilk gelişim. Ülkenize ve insanlarınıza hayran kaldım. Kendimi yabancı olarak görmedim. Müziğin evrenselliğine hep inanmışımdır. Burada onu gördüm ve yaşadım. Projeye katılırken bazı kuşkularım vardı. Ama yanıldığımı anladım. Ülkemde Türkiye'nin gönüllü turizm elçilğini yapacağım" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.