Brooklyn Park Üniversitesi ve Nixon Üniversitesi sahte çıktı

İngiltere'de patlak veren sahte üniversite skandalında Türk vatandaşlarının diploma alıp almadığı merak konusu oldu. Nixon Üniversitesi, Brooklyn Park Üniversitesi gibi havalı isimlerden oluşan eğitim kurumlarının sadece internet sitesi ve bu sitelere yapılmış onlarca sahte öğrenci yorumu bulunuyor.

16 Ocak 2018 Salı 17:15
Brooklyn Park Üniversitesi ve Nixon Üniversitesi sahte çıktı






Brooklyn Park Üniversitesi ve Nixon Üniversitesi sahte çıktı

Aralarında Brooklyn Park Üniversitesi, Nixon Üniversitesi gibi afilli isimlerinde yer aldığı yüzlerce sahte üniversite adıyla İngiltere'de binlerce kişinin kariyer yaptığı ortaya çıkarıldı. Söz konusu Brooklyn Park Üniversitesi gibi gerçekte hiç yer olmayan üniversitelerin merkezinin ise Belize olduğu belirlendi. BBC Radio 4 radyosunun "File on 4"  tarafından yürütülen uzun süreli araştırma son iki programda haber yapıldı. Son dönemde en başarılı haber araştırmalarından biri olarak gösterilen File on 4 İngiltere'de binlerce kişinin internet üzerinde kurulan sahte üniversitelerden yüzbinlerce sterline alınan diplomalarla kariyer yapanları konu alıyor.

İngiltere'yi sarsan sahte diploma ve akademik ünvan skandalına adı karışanların neden olduğu şaşkınlık ülke genelini sardı. Aralarında Brooklyn Park Üniversitesi ve Nixon Üniversitesi gibi isimlerinden bulunduğu yüzlerce sahte üniversiteden yüksek paralar karşılığı alınan diplomalarla İngiltere'de çalışan hemşireler, psikologlar ve çeşitli danışmanların bulunduğu belirlendi. Sahte üniversitelerden alınan diplomalarla Türkiye'de kimlerin kariyer yaptığı ise henüz bilinmiyor..

500 BİN STERLİN PARA ÖDEMİŞLER

binlerce insanın Pakistan'daki bir "diploma fabrikasından" sahte diploma aldığı ortaya çıktı. BBC Radio 4 radyosunun "File on 4" programında yayınlanan bir habere göre, aralarında Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çalışanlarının da bulunduğu binlerce insan, Pakistan'daki bir şirketten sahte diploma aldı. Soruşturmanın yayınlanmasıyla Eğitim Bakanlığı, "hakiki öğrencileri aldatan derece dolandırıcılarını alt etmek için" çalışmalara başlandığını söylerken, bir vatandaşın derece için 500 bin sterline yakın bir ücret ödediği söylendi.

DİPLOMA PAKİSTAN'IN KARAÇİ KENTİNDEN

BBC tarafından ortaya çıkarılan belgelerde, "dünyanın en büyük bilişim şirketi" olduğunu iddia eden Axact şirketinde Pakistan'da yer alan Karaçi merkezli bir çağrı merkezi çalışanları,   yüzlerce sahte online üniversitenin bulunduğu bir ağ işletiyor. Şirketin ağında, Brooklyn Park Üniversitesi ve Nixon Üniversitesi gibi sahte üniversiteler yer alırken, sözde üniversitelerde öğretim gören öğrencilerin fotoğrafları ve kurumları öven sahte haberler de bulunuyor.
Four on File adlı soruşturmada görülen belgelere göre Axact, 2013 ve 2014 yıllarında Birleşik Krallık'taki vatandaşlara yüksek lisans dereceleri ve doktoralar dahil olmak üzere üç binden fazla sahte diploma sattı.
Axact'in alıcılar listesinde oftalmologlar, hemşireler, psikologlar ve çeşitli danışmanlar da dahil olmak üzere çeşitli NHS klinik personelinin sahte derece aldığı görülürken, soruşturmanın devam ettiği söylendi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.