Eyvah eyvah, Okullarda bir yenilik daha geliyor!

Her bakan döneminde yeni eğitim politikası, her yeni eğitim yılında 'Yenilik' kargaşası derken, Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir Strateji Belgesi hazırlıyor. En önemli değişiklik Öğretmen Atamalarıyla ilgili

13 Eylül 2014 Cumartesi 02:35
Eyvah eyvah, Okullarda bir yenilik daha geliyor!






Eyvah eyvah, Okullarda bir yenilik daha geliyor!

MEB yeni strateji belgesi hazırlıyor Öğretmen atama kriteri değişiyor. Pedagojik formasyonda yeni ölçüler geliyor

Her yeni eğitim döneminde eğitim politikalarını allak bullak eden Milli Eğitim Bakanlığı aileleri çok yakından ilgilendiren yeni bir strateji belgesi hazırlıyor. Her bakanın ayrı bir strateji uyguladığı, deneme tahtasına dönen okullarda, öğretmen atamalarında ve öğrenci eğitim malzemelerinde köklü değişikliğe gidiliyor. Strateji belgesinde atama bekleyen yüzbinlerce öğretmeni ilgilendiren bölümde ise öğretmen yeterlilikleri de yeniden belirlenecek. "Pedagojik formasyon" yeni bir sistemle elden geçirilecek.  300 bine yakın öğretmen atama beklerken, öğretmenlik kriterlerini değiştirmeye hazırlanan bakanlık, adayların yükünü ağırlaştırıyor.

STRATEJİ BELGESİNDE NELER VAR

Önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı tarafından kamuoyuna açıklanması planlanan belgeye göre hedef, "öğretmen yetiştirme programlarına en başarılı bireyleri seçmek."  Strateji Belgesi'ne göre satır başlarıyla şu adımlar atılacak:

BAŞARILILARA TEŞVİK GELECEK

- Öğretmenlik programlarını başarılı öğrencilerin tercih etmesi hedefleniyor. Bunun için başarılı olanlara burs ve yurtlarda barınma garantisi verilecek.
- Orta vadede öğretmen yetiştirme programlarına öğrenci kabulünü, merkezi yerleştirme sınavına ek olarak, bu amaçla kurulacak kurumlar arası bir komisyon tarafından hazırlanacak ölçüt ve araçlarla geliştirme hedefleniyor. Bunun için MEB, YÖK ve ÖSYM çalışma yapacak.
- Öğretmen okulları 12 yıllık zorunlu eğitim sistemi doğrultusunda yeniden yapılandırılırken, öğretmen yeterlilikleri de yeniden belirlenecek. "Pedagojik formasyon" yeni bir sistemle elden geçirilecek.

PROGRAMLAR YENİDEN DÜZENLENECEK

- İstihdam olanağı daralan veya kaldırılan branşlardaki mevcut öğretmenler, acil ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilecek. Bunun için üniversitelerde programlar düzenlenecek.
- KPSS/10 (eğitim) sınavı, öğretmen yeterliliklerine göre ayrıntılandırarak yeniden tasarlanacak.

YENİ BELGEDE OKUL ÖNCESİ DE VAR

- Okul öncesi öğretmenlerinin, eğitim fakültelerinin lisans mezunları arasından atanması öngörülüyor.
-  Özel öğretim kurumlarında öğretmen olarak çalışanların, bu hizmetlerinin resmi okullara atandıklarında kıdemlerinden sayılması için düzenleme yapılacak.

HER YIL 50 BİN ÖĞRETMEN ADAYI MEZUN OLUYOR

Verilere göre, her yıl 50 bin civarında öğretmen adayı üniversitelerden mezun oluyor. Atama sayısı ise son yıllarda 30-40 bin aralığına yükseltilmesine karşın, istihdam edilemeyen öğretmen adayı sayısı da yıldan yıla artıyor. Halen 300 bine yakın öğretmen, atanmayı bekliyor. Öğretmen Strateji Belgesi'ndeki planlamayla bu sıkıntının süreç içinde aşılması hedefleniyor. MEB, önümüzdeki günlerde bu yıl için 40 bin öğretmen atamasını yapmış olacak.  KAYNAK AKŞAM Hakkı Kurban ANKARA



Son Güncelleme: 13.09.2014 02:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.