Cinsel tacizcilerin gözdesi otobüsler: Otabüste metrobüste nasıl taciz ediyorlar?

Belediye otosüslerinde, metrobüs ve tramvaylardaki cinsel tacizciler bir üniversitenin bilimsel araştırma konusu oldu.

30 Kasım 2016 Çarşamba 04:43
Cinsel tacizcilerin gözdesi otobüsler: Otabüste metrobüste nasıl taciz ediyorlar?






Cinsel tacizcilerin gözdesi otobüsler: Otabüste taciz var

Otobüste taciz, Çoğu yaşını başını almış kişiler, ellerinde şemsiye ile sapkın hayallerini gerçekleştirmek için kurbanlarını kalabalık yolcu otobüslerinde gerçekleştirme peşinde. Evinden çıkıp işine giden genç kadınları ve kızları gözüne kestiren hasta ruhlu sapkınların gözüne kestirdiği kurbanlarını en çok sıkıştırdığı yerler otobüsler ve metrobüsler. Büyük çoğunluğnun yaş ortalaması 40'ın üstünde. Ani frenlerde kurbanlarının üstüne abananlar ya da sessizce elle dokunanlar çoğunlukta. Kurbanlarının büyük bölümünün polise şikayetçi olmaması onları daha da cesaretlendiriyor.
Habertürk Gazetesinden Ümran Avcı'nın haberine göre İstanbul'da en fazla cinsel taciz otobüs ve metrobüste gerçekleşiyor. Haberin kaynağı ise Acıbadem Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma..

BİN 344 KADINA SORULDU

Acıbadem Üniversitesi Suç ve Şiddeti Önleme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oğuz Polat, “İstanbul’da Kamu Ulaşım Araçlarında Gerçekleşen Kadına Yönelik Cinsel Şiddetin Varlığı, Yoğunluğu ve Psikolojik Etkileri”ni araştırdı. Avukat Sinem Hanözü koordinatörlüğünde yürütülen çalışmaya 15-55 yaş aralığındaki bin 344 kadın katıldı, katılımcılarla seyahat ederken yüz yüze görüşüldü. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 74.2’si kamu ulaşım aracındayken kendini güvende hissetmiyor. yüzde 74’ü ise kamu ulaşım araçlarında cinsel şiddet içerikli eylemlere maruz kaldıklarını veya tanık olduklarını ifade etti.

EN ÇOK TACİZ YÖNTEMİ ELLEME VE DÜRTME

En çok rastlanılan cinsel taciz davranışları; elleme, şemsiye ucuyla dürtme, araç duruş ve kalkışlarında kadının üzerine yıkılmak şeklinde gerçekleşiyor. Kadınların yüzde  71.6’sı cezaların caydırıcı olmadığını düşünüyor. Yüzde 70.3’ü cinsel açlık dürtüsü olduğu yüzde  69.3’ü toplumun bu konuda yeterli tepki vermediği görüşünde. Yüzde 68.2’lik kesim eğitimsizliği, yüzde  63.7’si erkek egemen toplumun etkili olduğunu, yüzde  37.3’lük kesim de tacize uğrayanın hal ve hareketlerinin sebep olduğu görüşünde birleşiyor.

SAPKINLARIN KULLANDIĞI CİNSEL TACİZ YÖNTEMLERİ

En sık rastlanılan cinsel taciz davranışları ise elleme, şemsiye ucuyla dürtme ve duruş kalkış anlarında kadının üzerine yıkılma...

Hiçbir şey yokmuş gibi davranıyor: yüzde 11,5
Hemen araçtan iniyor: yüzde 13,2
Faili sert bir dille uyarıyor: yüzde 31,8
Faili şikayet ediyor: yüzde 8,3
Başka bir çözüme başvuruyor: yüzde 6.3

EN ÇOK OTOBÜSLERDE
Otobüs: yüzde 58,8
Metrobüs: yüzde 34,6
Tramvay: yüzde 19.3
Metro: yüzde 16,2
Marmaray: yüzde 4,5
Vapur-Motor: yüzde 4.2

EN SIK TACİZ BU SAATLERDE YAŞANIYOR
Akşam: yüzde 44,3
Öğle: yüzde 26

Sabah: yüzde 23,3

Gece: yüzde 12,34

TACİZCİLER GENELDE GENÇLER

26-35 yaş: yüzde 40,5
36-45 yaş: yüzde 31,3
15-25 yaş: yüzde 12,1
46-55 yaş: yüzde 11,4
56 ve üstü: yüzde 4,7

 
Son Güncelleme: 30.11.2016 05:16
Anahtar Kelimeler:
Otobüste Taciz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.