HAYTAP’TAN LEOPARI ÖLDÜREN ÇOBANA SORUŞTURMA İSTEĞİ

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu üyesi Sevgi Emekçiler, öldürülen Anadolu Leoparı ile ilgili çobana soruşturma açılmasını istedi.

04 Kasım 2013 Pazartesi 00:00
HAYTAP’TAN LEOPARI ÖLDÜREN ÇOBANA SORUŞTURMA İSTEĞİ






Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu üyesi Sevgi Emekçiler, öldürülen Anadolu Leoparı ile ilgili çobana soruşturma açılmasını istedi.
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde önceki gün öldürülen Anadolu Leoparı ile ilgili HAYTAP Yönetim Kurul üyesi Sevgi Emekçiler İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Anadolu’nun biyolojik çeşitliliği olan ender coğrafyalardan biri olduğunu belirten Emekçiler, bu coğrafyada yıllar önce birçok hayvan ve bitki türünün yaşadığını söyledi. Kendilerinin bütün bunların soylarını tükettiklerini aktaran Emekçiler, “Bu leoparda, en son Anadolu leoparı diye bilinen bir tür. Ben son kalanlardan birisi diye düşünüyoruz biz. Bu bölgede yaşadığı söyleniyor. Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşadığı biliniyor. Türünün son örneklerinden birisi, bunun vurularak öldürülmüş olması gerçekten çok üzücü. Keşke vurulmadan yakalanabilseydi. Keşke insanlarla karşılaşmasaydı. Aslında uzmanlar bu bölgelerde araştırma yapıyorlar bildiğim kadarıyla ama böyle terör dolayısıyla çok fazla derinlemesine araştırma yapılamıyor. Bu bölgede yaşayan bazı türler tespit edilemiyor ve ne yazık ki insanlarla karşılaştıklarında da insanların bilgisizlikleri nedeniyle öldürülüyorlar ve soyları tükeniyor. Keşke bunun önüne geçebilsek” dedi.
“AVLANMAK İÇİN GİTMİŞLERSE CEZA VERİLMELİ”
HAYTAP olarak bu olayla ilgili bir soruşturma başlatılmasını istediklerini ifade eden Emekçiler, şöyle devam etti:
“Bu olay çok üzücü biz olay, tamam oradaki çobana saldırılmış ama acaba çobanlar oraya avlanmak için mi gittiler, yoksa gerçekten sürülerini mi götürdüler. Silahların o çobanlarda ne işi vardı. Silahlar ruhsatlı mıydı, bunların araştırılmasını istiyoruz. Ve gerçekten avlanmak için gitmişlerse ve hayvanı da yaralamışlarsa, sonra da hayvan onlara bir şekilde saldırmış olabilir diye düşünüyorum. Bunun için bir soruşturma yapılırsa çok iyi olacak ve avlanmak için gittikleri tespit edilirse bu insanlara da ceza verilmesini istiyoruz. O bölgenin koruma altına alınmasını istiyoruz. Orada yaşayan başka bu tür hayvanlar var mı tespit edilmesini ve orada yaşayan köylülerin de bu konularda bilinçlendirilmesini istiyoruz. Oradaki köylülere bir eğitim çalışması yapılmasını istiyoruz. Bu çok önemli rastladıkları hayvanları öldürüyorlar. 2010 yılında yine bir leopara rastlanmış, köylüler bu leoparı öldürmüşler derisini yüzmüşler ve deri şu anda sergileniyor. Ama yetkililerin 2012 yılında haberi olmuş ne yazık ki. Bu hayvan iyi ki bildirilmiş yetkililere en azından gelmişler, gitmişler yetkililer almışlar hayvanı getirmişler. Bunun da derisi soyulup bir şekilde sergilenebilirdi. Biz bu hayvanların neslinin tükenmesine üzülüyoruz. Bizim görevimiz bu hayvanların nesillerini devam ettirmek.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.