Maden faciası bağıra bağıra ‘geliyorum’ demiş

Kamera kayıtlarına göre Soma'da maden kazasından bir ve iki gün önce de ocakta yangın çıktığını ortaya koydu.

06 Temmuz 2014 Pazar 13:46
Maden faciası bağıra bağıra ‘geliyorum’ demiş






Maden faciası bağıra bağıra ‘geliyorum’ demiş

13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çıkan yangında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Madende hayatını kaybeden işçilerin cesetleri 5 gün süren çalışmayla dışarı çıkartılabildi. Faciayla ilgili başlatılan adli soruşturmada aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Ölen işçilerin aileleri adına açılan tazminat davalarından dolayı da Soma Kömür İşletmeleri'nin tüm mallarına, mahkeme tarafından tedbir konuldu.

Facianın hemen ardından başlatılan adli soruşturmada, maden sahası ve ocaklarda bulunan güvenlik kamera kayıtlarının depolandığı bilgisayarlara el konuldu. Bilgisayarlardaki görüntüler, Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Laboratuvarı'nda uzman bir ekip tarafından incelendi.

27 Nisan 2014 tarihinde saat 17.21 ile 18 Mayıs 2014 tarihinde saat 13.57'ye kadar olan zaman aralığındaki 16 kameraya ait görüntüler izlendi. Kayıtlarda yer alan görüntüler uzmanlarca, tek tek çözümlendi.

4 kişilik uzman ekibin incelemeyi tamamlayıp hazırladığı rapor, bu kayıtlarla birlikte, soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi.

OLAYDAN ÖNCE İKİ KEZ YANGIN ÇIKTI

Uzmanlar, kameraları incelerken faciadan 2 gün önce de kameralara yansıyan ancak, defterlere işlenmeyen bir yangın tespit etti.

Kamera kayıtlarına göre 11 Mayıs günü saat 07.25 sıralarında kameralarda yoğun duman görülüyor. Bu duman yoğunluğu yaklaşık 16 saat sürüp aynı gün saat 23.05'e kadar devam ediyor.

Yine bu sıralarda, bazı işçilerin baygınlık geçirdiği bazılarının da bitkin halde bantlardan destek alıp güçlükle ayakta durdukları kameralara yansıyor. Ancak görüntülere göre madende üretim faaliyeti aynen devam ediyor.

Faciadan 1 gün önce de 12 Mayıs’ta saat 06.00 sıralarında kameralara duman yoğunluğu tekrar yansıyor. Yine bu sırada baygınlık geçiren ve halsiz durumdaki işçilerin görüntüleri de yine kameralarda görülüyor. Ancak, üretime yine ara verilmiyor.

FACİA GÜNÜ

Facianın meydana geldiği 13 Mayıs'ta saatler 14.55'i gösterdiğinde geriye dönülmez o anlar başlıyor.

Önceki iki yangından çok daha yoğun duman ocak içinde hızla yayılıyor. Bu yangından haberi olmayan bazı bölümlerde üretim hala sürüyor. Bu saatten kısa süre sonra da, güvenlik kameralarının yoğun dumandan dolayı görüş alanının tamamen kapanıyor ve ocakta göz gözü görmüyor.

Facia günü saat 14.00'te ocakta son kez kömür üretiminin yapıldığı da yine görüntülerde yer alıyor.

Yangın ardından dakikalar ilerledikçe bu kez, işçilerin daha bitkinleştikleri, bazılarının baygınlık geçirdiği yine görüntülerde yer aldı.

Baygınlık geçiren bu işçilerin bir bölümü kömür taşıma bantlarında, bir bölümü ise arkadaşlarının yardımıyla yaşama tutunmaya çalıştıkları anlar da kameralara yansıdı.

ARKADAŞLARI İÇİN GERİ DÖNDÜLER

Bu sırada maden sahasının dışını gösteren kameralar ise ocaktan çıkıp canlarını kurtaran işçilerin bu kez içerideki arkadaşları için gösterdikleri çabaları görüntüledi. Bu görüntülere göre, işçilerin bir bölümü, yedek kurtarma araçlarını yanlarına alıp tekrar ocağa girdi.

Soruşturma dosyasına giren kamera kayıtları, şirket yetkililerinin düzenlediği ve madende her şeyi normal gösteren Yeraltı Sabit Cihazlar Gaz Ölçüm Rapor Defteri ile Gaz Ölçüm Kayıt Defteri'ndeki verileri de çürütmüş oldu.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.