TÜRKİYE’NİN ASBEST ÖRNEKLERİ ESOGÜ’DE İNCELENİYOR

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Akciğer ve Plevra Kanserleri Araştırma Merkezi ve Türkiye Mezotelyoma Çalışma Grubu’nun planlayarak uygulamaya koyduğu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen ‘Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı’ k

11 Ekim 2013 Cuma 00:00
TÜRKİYE’NİN ASBEST ÖRNEKLERİ ESOGÜ’DE İNCELENİYOR






Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Akciğer ve Plevra Kanserleri Araştırma Merkezi ve Türkiye Mezotelyoma Çalışma Grubu’nun planlayarak uygulamaya koyduğu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından yürütülen ‘Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı’ kapsamında Türkiye genelinden gelen asbest riskli topraklar incelenmeye başladı.
Risikli toprakların incelenmesi ile ilgili açıklama yapan Plan Koordinatörü Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, 42 ilin örnek analizleri tamamlandığını belirtti. Prof. Dr. Metintaş, ‘‘Ocak 2014 de bütün Türkiye’de toprak analizleri bitmiş ve nerelerde asbest teması olduğu kesin olarak belirlenmiş olacak. Ardından bugüne değin en büyük halk sağlığı önlem çalışması başlayacak. Bu köylerde asbest temasının önlenmesi için rehabilitasyon çalışmaları yapılması gerekecek. Proje sonuçlandığı, önlem faaliyetleri tamamlandığında önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak binlerce akciğer ve akciğer zarı kanseri vakası engellenmiş olunacak’’ dedi.
Metintaş, plan kapsamında 62 ilde bin 571 köye ulaşıldığını ifade ederek, ‘‘Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde toplanan örnek topraklar, ilk incelemeye tabi tutulduktan sonra mineral lif saptanması halinde TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne asbest varlığı yönünden incelenmeye gönderiliyor. Bu köylerde asbest riskli toprakların kullanımı incelendi. İncelenen topraklar içerisinde 58 ilden bin 271 köyde asbest riski yüksek çıktı’’ diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.