Merkez: Gıda Enflaslyonunda Yüksek Seyir Sürüyor (2)

(Ayrıntılar eklendi.) İSTANBUL, 4 Kasım () - Merkez Bankası, yüksek enflasyonun nedeni olarak gösterdiği gıda fiyatlyarındaki yüksek seyrin devam ettiğini açıkladı. Merkez Bankası'nın Ekim ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, "Gıda...

04 Kasım 2014 Salı 10:20
Merkez: Gıda Enflaslyonunda Yüksek Seyir Sürüyor (2)






(Ayrıntılar eklendi.)
İSTANBUL, 4 Kasım () - Merkez Bankası, yüksek enflasyonun nedeni olarak gösterdiği gıda fiyatlyarındaki yüksek seyrin devam ettiğini açıkladı.

Merkez Bankası'nın Ekim ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, "Gıda enflasyonunda kısmi bir düzeltme görülmekle birlikte grup enflasyonundaki yüksek seyir sürmüştür" denildi ve şu saptama yapıldı:

"Enerji fiyatlarındaki artış yönetilen fiyatlardaki ayarlamalardan kaynaklanmıştır. Ana eğilim itibarıyla hizmet enflasyonu yüksek düzeyini korurken temel mal enflasyonundaki görece olumlu seyir devam etmiştir. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinde sınırlı bir iyileşme gözlenmiştir."

ENERJİNİN KATKISI ARTTI
Merkez Bankası Raporu'nda, Ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.90 artarken, yıllık enflasyonun da yüzde 8.96’ya yükseldiğine işaret edildi. Rapordaki verilere göre, hükümetin Eylül ayındaki zamlarıyla yükselen fiyatların etkisiyle, enerji grubunun enflasyona katkısı 0.43 puan arttı.

GIDA GRUBUNUN KATKISI
"Gıda grubunun yıllık tüketici enflasyonuna katkısı 0.28 puan düşüş gösterse de alt gruplar arasında en yüksek katkı 3.08 puan ile halen bu gruba aittir" denilen Rapor'da, "Enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin sınırlı olmakla birlikte devam ettiği gözlenmiştir" denildi ve şu değerlendirmeye ye verildi:

HİZMET FİYATLARI
"Mevsimsellikten arındırılmış verilerle temel mal enflasyonu ana eğiliminde hafif bir yükseliş kaydedilirken hizmet enflasyonu ana eğiliminde bu dönemde kısmi bir iyileşme gözlendi. Ekim ayında hizmet fiyatları aylık bazda yüzde 0.61 artmış ve grup yıllık enflasyonu yüzde 9.17’ye yükseldi. Böylelikle hizmet grubu 2.71 puan ile yıllık tüketici enflasyonuna gıdadan sonra en fazla katkı yapan alt grup oldu."

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYATLARI
Yurt içi üretici fiyatlarının Ekim ayında 0.92 artarken grup yıllık enflasyonunun da yüzde 10,10’a çıktığına işaret edilen Merkez Bankası Raporu'nda, "Bu dönemde yıllık enflasyon imalat sanayisinde yüzde 10.84’e, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde ise yüzde 11.44’e yükseldi" denildi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.