Otogaz'a neden yüksek zam geldi

Dün başlayan yüzde 30 zamlı LPG oto gaz fiyatları vatandaşları çileden çıkardı. Bakanlık zam nedenini yeni açıkladı

04 Aralık 2013 Çarşamba 00:56
Otogaz'a neden yüksek zam geldi






 

Dün başlayan yüzde 30 zamlı LPG oto gaz fiyatları vatandaşları çileden çıkardı. Sürpriz zammın nedeni konusunda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri LPG hammadesi üretici ülkenin sürpriz zammını gösterdi. LPG ve tüp gazların ana ham maddesi olarak bilinen Propan'a Suudi Arabistan'ın yaptığı yüksek zammın tüketicilere yansıması da sert oldu. Otogaz konusunda tarihinde ilk kez yapılan yüzde 20 oranındaki zammın önümüzdeki ay enflasyon oranlarına da yansıyacağı bildiriliyor,

ZAM TÜRKİYE VE AVRUPA'YI VURDU

Türkiye’de milyonlarca otomobilde yakıt olarak tercih edilen, sanayide ve evlerde kullanılan LPG’ye rekor zam geldi. LPG’nin litre fiyatı yüzde 12 artışla 30 kuruş birden yükseldi. Zamla birlikte İstanbul’da 1 litre LPG’nin fiyatı, 2,81 liradan 3,11 liraya, Ankara’da 2,61 liradan 2,91 liraya çıktı. Son artış, LPG’ye bir seferde yapılan en yüksek zam olarak tarihe geçti. LPG’ye son zam geçtiğimiz Ağustos ayında yapılmıştı. Anılan dönemde LPG 5 kuruş zamlanmıştı.

TÜRKİYE'DE 4 MİLYON OTOMOBİL KULLANIYOR

Türkiye’de 2013 Eylül ayı itibariyle 3 milyon 878 bin 186 araç LPG’li. Ülke genelinde 2013 Eylül ayı itibariyle trafiğe kayıtlı otomobil sayısı 9 milyon 125 bin 545. LPG’li otomobillerin toplam otomobiller içindeki payı yüzde 41,5. LPG’ye yapılan zammın sanayi sektörünü etkilemesi bekleniyor.

HAMMADDEDE TEK ÜLKE

Rekor zammın altında yatan neden Suudi Arabistan’ın devlet şirketi Saudi Aramco’nun LPG’nin hammaddeleri olan propan ve bütan fiyatlarını aralık itibariyle sert şekilde yükseltmesi. Şirket, aralık kontratlarında propan fiyatını ton başına 225 dolar artırarak 1,100 dolara, bütan fiyatını ise ton başına 310 dolar artırarak 1,225 dolara çıkarttı. Suudi Arabistan’ın fiyatları artırması Akdeniz çanağındaki LPG ihracatçılarının da fiyatlarını yükseltmesine neden oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.