Taşeron işçiler listesi Meclis'e geliyor

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren İş Kanunu ile ilgili düzenleme 21 Mart Pazartesi günü Meclis'e getiriliyor. Taşeron işçilere kadro yolunu açan yeni düzenleme Genel Kurul'da ele alınacak.

19 Mart 2016 Cumartesi 01:39
Taşeron işçiler listesi Meclis'e geliyor






Taşeron işçiler listesi Meclis'e geliyor


Kamu kurumlarında çalıştırılan yüzbinlerce taşeron işçinin dört gözle beklediği İş Kanunu'nda yapılan düzenleme sonunda Meclis'e geliyor. Merakla beklenen taşeronda 'yardımcı iş' listesi önümüzdeki pazartesi Meclis Genel Kurulu'na geliyor. Buna göre, kamu kurumları listedekilerin dışındaki işlerde taşeron çalıştıramayacak. Belirtilmemiş işlerde bir fiil çalışan taşeron işçilere de kamuda kadro hakkı doğmuş olacak.

TAŞERONLUKTA UZMAN ÇALIŞANLAR DA VAR

Yardımcı işler dışında teknolojik uzmanlık gerektiren işlerde de taşeron işçi çalıştırılması mümkün. Bunun için işin teknolojik uzmanlık gerektiren bir iş olması gerekecek. Fakat taşeron işçi çalıştıracak kamu kurumunun niteliğine göre Maliye Bakanlığı’nın veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın onayı gerekecek.

YÜZBİNLERCE ÇALIŞANIN GÖZÜ BU LİSTEDİ

Bakanlar Kurulu, kamu kurumları özelinde hangi işlerin 'yardımcı iş' olduğunu belirleyecek. Bu liste belirlendikten sonra kamu kurumları listedeki işler dışındaki işlerde taşeron işçi çalıştıramayacak. Listenin dışındaki işlerde bir fiil çalışan taşeron işçilere de kadro hakkı doğmuş olacak.

Çalışma hayatının bugün itibarıyla en büyük sorunu taşeron işçilik. İş Kanunu’na farklı amaçlarla dahil edilen taşeron kullanımı, işverenlerin art niyetli uygulamaları ve konuyla ilgili denetimin gerçekleştirilememesi nedeniyle çalışma hayatının en büyük sorunu haline dönüştü. Taşeron kullanımı bütün dünyada uygulanan bir yöntem. Ancak dünyada taşeron kullanımı sıkı şartlara tabidir. Ülkemizde taşeron işçilik, ucuz işçi çalıştırma yolu olarak algılanınca konuyla ilgili düzenleme yapılması gereği söz konusu oldu. Taşeron işçilerin haklarıyla ilgili bazı düzenlemeler yapıldı.

GENEL KURUL'DA GÖRÜŞÜLECEK

Ancak kamuda çalışan taşeron işçilerle ilgili en kritik adım 21 Mart Pazartesi günü atılacak. Uzunca bir süredir beklenen 'yardımcı iş' listesinin Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Bu liste taşeron işçilik konusunda geleceğin ne yönde olacağını belirlemesi açısından çok önemli. Diğer yandan yardımcı iş listesi hazırlanınca kamuda bu listede yer alan işlerde çalışan taşeron işçilerine de kadro yolu gözükecek.

TAŞERON İŞÇİLER NERELERDE ÇALIŞTIRILIR?

İş Kanunu’na göre işçiler arasında hiçbir ayrım yoktur. Yani 'asıl işçi', 'taşeron işçi' gibi bir ayrımdan bahsedilemez. Bir işveren, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde alt işveren ilişkisi kurabilir. Örneğin muhasebe firması temizlik işi için alt işveren ilişkisi kurarak taşeron işçiden temizlik hizmeti alabilir. Diğer yandan kanun asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde de alt işveren ilişkisi kurulabilmesine imkan tanır. Bu nedenle asıl işin bir bölümü eğer işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiriyorsa bu işlerde de taşeron işçi çalıştırılması mümkündür. Örneğin buzdolabı üreticisi bir firma buzdolabının led gösterge panelinin üretilmesi işinde taşeron işçi çalıştırabilir.


YENİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

21 Mart'ta kamuda taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor. Bu tarihte Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı yardımcı iş listesi ve ilgili kanun taslağı Meclis Genel Kuruluna gelecek. Konunun Meclis'te şekillenmesi sonrası listede yer alan işler dışındaki işlerde yani asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin belirlenmesine geçilecek. Kadroya geçirilecek kişilerle ilgili idari işlemlerin yapılabilmesi için kanun tasarısının hayata geçmesi beklenecek. Kanun tasarısının kabul edilmesiyle kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya geçirilmeye başlanacak. KAYNAK AKŞAM GAZETESİ Okan Güray Bülbül



Son Güncelleme: 19.03.2016 01:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.