Eskişehir'de 'kadın Örgütleri Arasında Güçbirliği Çaliştayi'

KADIN Adayları Destekleme Derneği (Ka-Der) ile Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından Eskişehir'de 'İç Anadolu Bölgesi Kadın Örgütleri Arasında Toplumsal Dönüşüm İçin Güçbirliği Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştayın...

21 Kasım 2014 Cuma 15:24
Eskişehir'de 'kadın Örgütleri Arasında Güçbirliği Çaliştayi'






KADIN Adayları Destekleme Derneği (Ka-Der) ile Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından Eskişehir'de 'İç Anadolu Bölgesi Kadın Örgütleri Arasında Toplumsal Dönüşüm İçin Güçbirliği Çalıştayı' düzenlendi.
Çalıştayın açılış töreni Eskişehir Roof Garden Hotel'de yapıldı. Törene Tepebaşı Belediye Başkanı CHP'li Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanı CHP'li Kazım Kurt ile çok sayıda davetli katıldı. 3 gün sürecek olan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Ka-Der Şube Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Nedime Köşgeroğlu, kadınların toplumsal dönüşümde güç birliği oluşturmak için bu toplantıda biraraya geldiklerini söyledi.
Prof. Dr. Köşgeroğlu, "Güç kavramı dediğimiz zaman bir şeyi bir yere taşımak, bir şeyde bir değişiklik yapmak anlamına geliyor. Ama gücü oluşturan faktörlere baktığımız zaman da o gücü oluşturacak bilgiye sahip olmak gerekiyor, bu bilgiyi mutlaka eyleme dönüştürecek hareket gerekiyor" dedi.
Türkiye'de kadın hareketinin 12 Eylül 1980 tarihinden sonra hızlı bir şekilde başladığını, 1990'lı yıllara gelinde bu hareketin kurumsal bir kimlik kazandığını ifade eden Prof.Dr. Nedime Köşgeroğlu, "İşte Uçan Süpürge'nin kuruluşu, Ka-Der'in kuruluşu, Kadının İnsan Hakları Derneği'nin kuruluşu, Kadın Kütüphanesi'nin kuruluşu gibi. 90'lı yıllarda kadın hareketi artık örgütlü bir kimlik kazanmıştır. Bu bir araya gelme daha çok kadınların lobicilik faaliyetleri kurumsal bir dönüşümü başlatmıştır. Dönüşüm dediğimiz zaman inanılmaz geç gelişen bir süreç, inanılmaz emek isteyen bir süreç. Ortak dil, ortak hedef için çok ama çok çalışmayı gerektiren bir süreç" diye konuştu.
KADINLAR TOPLUMSAL KAOSU DÜZELTMEK İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞMIŞLARDIR
Prof. Dr. Nedime Köşgeroğlu çalıştayda "Kadınlar neden toplumsal değişimde güç birliği olamıyor? Bunun önünde yaşanan engeller neler? Engelleri aşma da nasıl bir faaliyet göstereceğiz?" gibi sorulara yanıt arayacaklarını söyledi. Prof. Dr. Köşgeroğlu şöyle devam etti:
"Biz bu çalıştaydan çoğalarak çıkacağız. Çoğalmak yetmeyecek iletişimi sürekli kılmak gerekecek. İletişimi sürekli kıldığımız zaman, birbirimizle ortak hedefe ortak bir dil birliğiyle hareket ettiğimiz zaman değişimi yaratacağımıza inanıyorum. Çünkü ne zaman toplumsal bir kaos yaşansa kadınlar bulundukları yerden çıkmışlar o kaosu düzenlemek için ya da o anki sorunu çözmek için ister bunun adına savaş deyin, ister devrim deyin canla başla çalışmışlardır. Kurtuluş Savaşımız buna örnektir. Fakat ne yazık ki ortalık durulunca kadınlar tekrar kamusal alandan özel alana doğru tekrar geri dönüşler için şu an olduğu gibi bütün koşullar hazırlanmıştır. Kadınların bugün istihdam edilemediğinden dolayı dünyada 11 milyar dolar gelir kaybı var. Kadınlar istihdam edildiğinde dünya geliri bu kadar artacak."
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime Güner de konuşmasında, "Toplumsal dönüşümden ne anlıyoruz? Neyi dönüştürmek istiyoruz? İki gün konuşacaklarımız içerisinde bunlar var. Kadın örgütleri olarak elimizdeki araçların ve gücün farkında mıyız? Bunun nasıl kullanabileceğimizi biliyor muyuz? Güç birliği ile nasıl bir örgütlenmeden bahsediyoruz? Bu toplantılardan sonra somut adımları belirleyelim" dedi.
Konuşmaların ardından çalıştayın birinci oturumuna geçildi. Oturumda Ka-Der Yönetim Kurulu üyesi Prof.Dr.Yıldız Ecevit 'Türkiye'de kadın örgütlerinin değişen gündemi ve aktif politika yapmak' konusunu anlattı. 23 Kasım Pazar gününe kadar sürecek olan çalıştay sonunda katılımcılar için kent gezisi düzenlenecek.

FOTOĞRAFLI

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.