"Almanya, göçmen istihdamını uzun süre gündemine almadı"

04 Aralık 2012 Salı 11:05






BERLİN (CİHAN)- Almanya'da uyum planlarında kamu sektöründe göçmen istihdamının rol oynamadığı ortaya çıktı. OECD Uzmanı Thomas Liebig, Göçmenlere yönelik ciddi ön yargılar var. Alman İstatistik Kurumu çok fazla milliyetçi. Binlerce başarılı Alman vatandaşlığına geçmiş Türk var. Bunları dikkate almıyor ama olumsuz kayıtlarda milliyet öne çıkarılıyor. dedi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üye ülkelerdeki göçmenlerin eğitimden sağlığa, konaklamadan kamu kurumlarındaki istihdama kadar durumlarını yansıtan raporda Almanya'yla ilgili önemli bilgilere yer verdi. Almanya'nın uzun zaman kamu kurumlarında göçmen istihdamını gündemine almadığını söyleyen OECD Göç Uzmanı Thomas Liebig, Oysa uyumun en önemli göstergelerinden birisi kamu kurumlarındaki göçmen kökenlilerin oranı. dedi.

Almanya'nın OECD ülkeleri arasında göçmenlerin kamu sektöründe en az temsil edilen ülke olarak öne çıkması dikkat çekiyor. Almanya'da göçmenlerin kamu kurumlarında çalışmasının kısa süre öncesine kadar önemli olmadığını ve uyum planlarında kamunun çok rol oynamadığını söyleyen OECD Uzmanı Liebig, Hollanda ve Belçika'nın bu konuda daha başarılı olduğunu vurguladı. Göçmenlerin Kanada ve Amerika'da, Avrupa Birliği'ne göre çok daha iyi olduklarını ifade eden Liebig, Almanya'da önyargıların fazlalığına dikkat çekti.

Liebeg göçmenlerin uyumundaki kısmı başarısızlığın önyargılardan kaynaklandığını ifade etti. Mesela göçmen çocukların genelde düşük eğitimli oldukları düşünülüyor. diyen Liebig, Almanya'da yaygın olan göçmen kökenli öğrencilerin çoğunlukta olduğu okulların başarısız olduğu yönündeki algının Kanada'da farklı olduğunu belirtti. Kanada'da Almanya'nın aksine göçmen öğrencilerin çoğunlukta olduğu okullar daha başarılı.

Türk göçmenlerin 1990'lara kadar çalışma piyasasında başarılı olduğunu kaydeden OECD Uzmanı Liebig, Alman istatistik kayıtlarının fazla milliyetçi olduğunu ileri sürdü. Liebig bunu işsizlikle örneklendirdi. Liebig, Alman vatandaşlığına geçip başarılı olan göçmenlerin istatistik kaydı tutulurken göçmenliği dikkate alınmıyor ama işsizlik kayıtlarında vatandaşlıklar öne çıkarılıyor. Binlerce Alman vatandaşı Türk başarılı ama bunların Türk kökenleri öne çıkarılmıyor. dedi.

Öte yandan kamu kurumlarının aksine özel sektörde göçmenlerin durumu Almanya'da diğer OECD ülkelerine göre kısmen iyi durumda. 14- 34 yaş arası göçmenlerin yüzde 13'ünün meslek eğitimi olmazken bu oran diğer ülkelerde yüzde 16. Göçmen kökenliler dışında herhangi bir eğitimi olmayanların oranı yüzde 9 olarak belirlendi. OECD ülkelerinde eğitimin topluma ve çalışma piyasasına katılım için en önemli anahtar olduğu görülüyor. Almanya, Türkiye, Kanada, Belçika, Hollanda, Danimarka gibi 33 üyesi bulunan OECD ülkelerinde 110 milyon kişi doğduğu ülkeden farklı bir yerde yaşıyor. Bu yaklaşık OECD ülkelerindeki nüfusun yüzde 9'una tekabül ediyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.