Flaş Flaş Flaş, Yeni sistemin adını Bahçeli açıkladı, Başkanlık değil...

Türkiye yönetim biçimi konusunda AK Parti ile MHP arasında yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varılan taslak metninde ilginç detaylar var. Ortaya çıkan metinde Başkanlık modeli yerine Cumhurbaşkanlığı Sistemi yer alıyor.

12 Kasım 2016 Cumartesi 03:25
Flaş Flaş Flaş, Yeni sistemin adını Bahçeli açıkladı, Başkanlık değil...







Flaş Flaş Flaş, Yeni sistemin adını Bahçeli açıkladı, Başkanlık değil Cumhurbaşkanlığı

Türkiye yeni yıla yeni yönetim sistemiyle girmeye hazırlanıyor. Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından Başkanlık sistemi ile ilgili MHP ve AK Parti önerilerinin içeriği ortaya çıkıyor. MHP'nin ısrarı üzerine, Anayasa Değişikliği'nde AK Parti'ye MHP'den götürülen "Cumhurbaşkanlığı sistemi" ortak teklif olarak Meclis'e sunulabilir. Yeni yönetim sisteminde en önemli değişiklik, hükümeti Cumhurbaşkanı kuracak. Yeni Cumhurbaşkanı, hükümeti parlamento dışından oluşturarak güvenoyi için Meclis'e gönderecek. Yeni hükümet modelinde bakan, başbakan ve yardımcıları gibi konular henüz net değil. Ancak Türkiye 2017 yılında iki ayrı seçime gitmekle karşı karşıya. Bugün HaberTürk Gazetesi'nde Saliha Çolak imzasıyla yayınlanan habere göre Bahçeli'nin yakın kurmaylarına verdiği ilk bilgilerde ortak mutabakat haftaya Meclis'e geliyor...

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin “Başbakan’ın görüşleri makul” dediği zirvenin ardından, AK Parti’nin Anayasa öngörüsü kulisleri hareketlendirdi. Buna göre, mutabakat sağlanırsa değişiklik iki partinin ortak metni olarak Meclis’e sunulabilir. MHP’nin hassasiyetlerini dikkate alan önerideki sistemin adı ise ‘başkanlık’ değil ‘cumhurbaşkanlığı’

HER HALUKAR'DA UFUKTA SEÇİM VAR

Başbakan Yıldırım ile MHP Lideri Bahçeli arasında sağlanan mutabakat gereği, ortak teklif meclisten geçerse Türkiye 2017'de iki ayrı seçime birden gidecek. Hem yeni TBMM, hem de, Türkiye'yi yönetecek yeni Başkan yetkileriyle donatılmış Cumhurbaşkanı halk tarafından seçilecek. Yeni sisteme göre hükümeti Meclis dışından kurmak için kolları sıvayacak olan Cumhurbaşkanı'nın yetkileri oldukça geniş. Yeni yönetimde TBMM'nin ve milletvekillerinin işlevi konusunda detaylar net değil.

Başbakan Binali Yıldırım ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında “Makul” değerlendirmesini yapan Bahçeli’nin açıklamalarının ardından, Anayasa değişikliği paketinin takvimi hızlandı. MHP ile yapılacak görüşmeler çerçevesinde “siyasi mutabakat” da sağlanabilirse imzaların haftaya tamamlanacağı ve değişikliğin AK Parti ve MHP’nin ortak metni olarak TBMM Başkanlığı’na sunulacağı belirtildi.

ANAYASA METNİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA MECLİS'TE

MHP kaynakları, AK Parti tarafından metnin hafta başında kendilerine ulaştırılmasını bekliyor. AK Parti söz konusu metni ya özel kalemler aracılığıyla iletecek ya da yeni bir görüşme olacak. Ardından MHP, değerlendirmesini AK Parti’ye iletecek.
AK Parti kulislerinde, anlaşma kesinleştikten sonra Anayasa değişikliği teklifinin “ortak imza” ile verilmesi yönünde beklentiler dile getiriliyor. Bu doğrultuda da metnin gelecek hafta sonuna kadar imzalanıp Meclis Başkanlığı’na sunulması öngörülüyor. Ayrıntılar netleşirse, Anayasa teklifinin komisyon görüşmeleri, genel kurulda bütçe maratonu devam ederken tamamlanacak. Ocak ayında da paket TBMM Genel Kurulu’na gelebilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ

AK Parti kaynakları, Yıldırım- Bahçeli görüşmesinin ardından Anayasa teklifinin MHP’nin hassasiyetlerini dikkate alacak bir sistem öngörecek biçimde hazırlanacağına işaret ediyor.
Sistemin adının “cumhurbaşkanlığı” olacağı, böylece başkanlık sistemine karşı olan Bahçeli’nin tabanına karşı elinin güçlendirileceği belirtiliyor. Güçlü parlamenter sistem isteyen MHP Lideri’nin hassasiyetleri dikkate alınarak parlamentonun denetim açısından güçlendirilmesi planlanıyor.
Anayasa’nın ilk 4 maddesine dokunulmaması, üniter yapının ve rejimin korunması da Bahçeli’ye verilen sözler arasında.

HER DURUMDA REFERANDUM

Meclis’te 367 ile kabul edilse bile paket referanduma götürülecek. Böylece paket, Bahçeli’nin istediği gibi halkın onayına sunulacak. AK Parti kaynakları, geçiş döneminde ya mevcut Cumhurbaşkanı’nın göreve devam etmesi ya da referandumdan sonra Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinin yenilenmesi formüllerinin masada olduğunu bildiriyor.

ERDOĞAN 2019'A KADAR GÖREVDE KALACAK!

Bu formüllerin ilki, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019’a kadar görevine devam etmesi. Daha sonra da 5’şer yıllığına iki defa seçilme imkânı gündeme gelebilecek. Seçim yenilenirse bu kez hem Cumhurbaşkanı hem de yeni sisteme göre milletvekili genel seçimleri yapılacak. Hükümet Meclis içinden değil, Meclis dışından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.
Son Güncelleme: 12.11.2016 12:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.