'Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliğini tetikliyor'

17 Ekim 2012 Çarşamba 13:55
'Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliğini tetikliyor'






İSTANBUL (CİHAN)- Kalp yetmezliği ile mücadele eden hastaların, kullanılan ilaçlara bağlı olarak böbrek yetmezliğiyle de karşı karşıya kalması söz konusu. Konuyla ilgili bilgi veren Memorial Ataşehir Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Can Kinalp, vücutta biriken sıvının bu durumu tetiklediğini anlattı. Kinalp, tedavisinin ise nefrolojik yöntem olan periton diyalizi uygulamaları ile mümkün olabileceğini anlattı.

Tıp alanındaki gelişmelerle pek çok hasta ileri yaşlara kadar yaşayabilse de insan ömrünün uzamasıyla kalp yetmezliği ile karşılaşma riski de artıyor. Kalp yetmezliğinde yoğun ilaç tedavilerine ve hayat tarzı düzenlemelerine rağmen; zamanla böbrek fonksiyonları azalabilmekte ve böbrek yetmezliği riski oluşabiliyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Can Kinalp, kalp yetmezliği için alınan ilaçların zamanla böbrek yetmezliğine de sebep olduğunu söylüyor. Hastalar için kullanılan birçok ilaç olduğunu anlatan Kinalp, yaşanan kısır döngüyü şu sözlerle anlatıyor: Kalp yetmezliği ilerledikçe idrar söktürücülerin dozlarını artırmak gerekmekte fakat zeminde böbrek yetmezliği de olduğu için bir süre sonra yüksek dozlar bile yeterli etkiyi oluşturamayarak hastalarda yaygın ödem meydana gelmektedir. Ayrıca idrar söktürücü ilaçların yüksek dozlarda kullanılması sıvı dengesi üzerine olumsuz etki ile böbrek yetmezliğini daha da artırmaktadır.

Kalp yetmezliğinin tetiklediği sorunu çözmek için bazı tedavi yöntemleri olduğunu da aktaran Kinalp, vücuttaki sıvının atılmasının kısmen hastayı rahatlatacağını söylüyor. Periton diyalizi uygulamalarının tedavi sürecine eklenebileceğini aktaran Kinalp şunları söylüyor: Vücuttaki fazla sıvının ana toplanma yeri olan periton boşluğuna (karın boşluğu) bir kateter yerleştirerek yapılmaktadır. Periton diyaliz kateteri yoluyla öncelikle bu sıvı boşaltılır. Ardından periton boşluğuna farklı yoğunluklardaki steril sıvılardan doldurularak periton zarının (karın zarı) geçirgenliğinden faydalanılarak vücuttan sıvı çekilir. Eğitim tamamlandıktan sonra hasta ya da yakınları tarafından evde uygulanabilir. Filtre olarak periton zarı kullanılmaktadır. Periton diyaliz kateteri yıllarca kullanılabilmektedir. Periton diyalizinin sürekli olarak uygulanması ile artık vücutta sıvı birikimi olmamakta ve bu nedenle hastaneye yatış zorunluluğu çok azalmakta ya da ortadan kalkmaktadır. Bu sayede hastaların yaşam kalitesi belirgin derecede artar.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.