Karedeniz'de sinsi oyun: Türk gemisi bunun için kaçırılmış

Türk yük gemisini uluslararası sulardan 'Güvenlik' nedeniyle Rus karasularına savaş gemisi zoruyla rota değiştirerek girmesini sağlayan Rusya'nın derdinin, Ukrayna'ya ait petrol arama kulelerine el koymak olduğu ortaya çıktı

16 Aralık 2015 Çarşamba 02:05
Karedeniz'de sinsi oyun: Türk gemisi bunun için kaçırılmış






Karedeniz'de sinsi oyun: Türk gemisi bunun için kaçırılmış


Rusya'nın Karadeniz'de bir Türk gemisinin rotasını değiştirerek zorla Rus kara sularına sokma girişiminin ardından Ukrayna ile yaşadığı Kırım sorununu ortaya çıktı. Karedeniz sularında Rus sahil güvenlik botuyla Türk ticari gemisi arasında yaşanan krizin perde arkasından, Rusya’nın Ukrayna'ya ait sondaj platformlarını kaçırma operasyonu çıktı.

Rus korveti ve Rusya sahil güvenlik botunun, önceki gün Türk ticari gemisiyle Karadeniz'de yaşadığı krizin gerçek yüzünü Kommersant gazetesi yazdı. Gazetenin haberine göre Türk gemisiyle sürtüşme gerekçesiyle Rusya, Ukraya'nın varlığı sayılan 25 milyar ruble (yaklaşık 1 milyar TL) değerindeki iki petrol sondaj platformunu Rus karasularına çekmiş: Rusya, 2014 yılında Kırım’ı Ukrayna’dan koparması ardından ‘Çernomorneftegaz’ petrol şirketine de el koymuştu. Ancak söz konusu şirket Ukrayna’daki ‘Naftagaz’ şirketinin kardeş kuruluşuydu.

OPERASYONUN ORTASINDA KALDI

Ukrayna yönetimi, tahkim mahkemesine başvurarak ‘Çernomorneftegaz’ malvarlığına haciz konması davası açacağını ilan etti. Kırım merkezli ‘Çernomorneftegaz’ şirketinin iki petrol arama platformu, Ukrayna’nın Odessa şehri açıklarında uluslararası sularda petrol arama çalışmaları yaptığı için rahatlıkla bloke edilebilirdi. Bu yüzden Rusya, tehlikeyi sezinleyerek iki platformu yerinden söküp Rus karasularına nakletme operasyonu gerçekleştirdi. Türk gemisi ise tesadüfen kendini bu mal kaçırma operasyonu ortasında buluverdi.

Karadeniz'de neler olmuştu

Pazartesi günü Rus yetkililer, Kırım'a bağlı Odessa doğalgaz yatağından, Rusya'nın iç sularına taşınan sondaj platformunun önüne Türk bandıralı bir ticari gemi çıktığı açıklanmış, bu nedenle bir Rus korveti ve Rusya sahil güvenlik botunun, Türk ticari gemisinin rotasını değiştirttiği aktarılmıştı.
Fakat daha sonra olayın 24 Kasım'da yaşandığı söylendi.


Son Güncelleme: 16.12.2015 02:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.