Kulu'dan Avrupa'ya olan göç sempozyumda konuşulacak

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:06
Kulu'dan Avrupa'ya olan göç sempozyumda konuşulacak






KONYA (CİHAN)- Konya'nın Kulu ilçesinde, Avrupa'ya ilçeden verilen göçün 50. yılı münasebetiyle 19-21 Ekim tarihleri arasında 3 gün sürecek 'Aidiyet, Göç ve Tarımın Şehri Kulu Sempozyumu düzenleniyor. Kulu Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan sempozyumda değişik bilim adamları tarafından 25 bildiri sunulacak.

Sempozyumda 'Kulu'da Eğitim ve Yurt dışı Göç İlişkisi', ' İsveç'te Yaşayan Yaşlıların Sosyal Sorunları', '1845 Sayımlarına Göre Kulu Köyü','Tatar Göçleri', 'Kulu ve Karakeçili İlçeleri arasında Folklorik Mukayeseler' ve benzeri başlıklarda sunulacak bildirilerle geçmişten günümüze Kulu'nun sosyal ve kültürel durumu tartışılırken geçim kaynakları da irdelenecek.

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, tarih boyunca Kulu'nun kaderinin göçlerle şekillendiğini söyledi. Değişik zamanlarda gerçekleşen göçlerle Kürt aşiretlerinin ve Tatarların Kulu'yu yurt edindiğine değinen Yıldız, Kulu'nun 20. yüzyılın ikinci yarısında bir başka göç dalgasıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Başkan Yıldız, Bu defa Avrupa'ya özellikle de İskandinav ülkelerine İsveç, Norveç ve Danimarka'ya işçi göçü yaşandı. Bu işçi göçleri sayesinde bugün önemli sayıda Kululu bir nüfus özellikle İsveç'te yaşıyor. Halkın gelenek ve göreneklerine olan bağlılık derecesi, sosyal değişme ve siyasal tutumları, eğitim-öğretim düzeyi her yönüyle incelemeye değer özellikler arz ediyor. Bölgenin tabii coğrafyası, bitki örtüsü, canlı türleri, göl ve göletleri ile de az bulunur özellikleri barındırıyor. Kulu bütün bu özellikleri ile aslında Türkiye'nin yüz yüze olduğu, Doğu-Batı, Türk-Kürt, kimlik ve aidiyet, gelenek ve modernlik ekseninde birçok problemi kendi özelinde derinlemesine yaşıyor. Bu maksatla bir örnek vakıa olarak Kulu'yu alıp, onun üzerinden bütün bu sorunları bir sempozyumda tartışmak istiyoruz.'' şeklinde konuştu.





CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.