Stajyer öğretmenlerin okullardan ayrılması eğitimi vuracak

16 Ekim 2012 Salı 20:45
Stajyer öğretmenlerin okullardan ayrılması eğitimi vuracak






KÖLN (CİHAN)- Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (KRV), öğretmen eğitiminde yapılan reform sonucu stajyer öğretmenler Ocak ayında eğitimlerini tamamlayıp, görev yaptıkları okullardan ayrılacak. 2 bin 100 stajyer öğretmenin okullardan ayrılmasının zaten öğretmen eksikliği yaşanan okullarda eğitimi daha da vuracağı bildiriliyor. Öğretmen Sendikası GEW'in eyalet Başkanı Dorothea Schäfer ortaya çıkan bu sorunu, öğretmen eğitiminde yapılandırma hatası olarak nitelendiriyor ve bunun 127 bin öğrenciyi direk olarak etkileyeceğini bildiriyor.

Almanya'da yeni nesil ve kalifiye eleman eksikliği eğitim sektörünü de zorluyor. Öğretmen eksikliği yüzünden şimdiden bazı dersler boş geçiyor veya sınıflar birleştirilerek çözüm bulunmaya çalışılıyor. Emekli olanların yerine yeni öğretmen bulmayı kolaylaştırmaya çalışan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti 2011 yılında yaptığı reformla öğretmen eğitimi süresini kısalttı. Söz konusu reformun bir sonucu olarak, KRV'de 2 bin 100 stajyer öğretmen Ocak ayında bitirme sınavına girerek eğitimlerini tamamlayacak ve görev yaptıkları okullardan ayrılacak. 2 bin 100 stajyer öğretmenin okullardan ayrılmasının, zaten öğretmen sıkıntısı çekilen okulları önemli oranda sıkıntıya sokacağı bildiriliyor.

Son sınavı da kazanarak öğretmen olmaya hak kazananların ise ancak yaz tatilinden sonra öğretmen olarak atanabilecekleri bildiriliyor. Bu şekilde, 2 bin 100 stajyer öğretmenin okullarda girdiği derslerin, kış tatilinden sonra boş geçeceği, bunun da birçok okulu sıkıntıya sokacağı belirtiliyor. Ancak, önümüzdeki Ocak ayında bitirme sınavına girecek olan 2 bin 100 stajyer öğretmen için durumun tamamen farklı olduğunu bildiren gazete, Onlar, eğitim yılı bitmeden okullardaki işlerinden koparılacaklar ve öğretmen eğitim süresinin bitmesiyle öğretmen istihdam tarihi arasındaki fark, gelecekte her yıl bu boşluğun oluşmasına neden olacak. Sonuç: çok sayıda dersin boş geçmesi. dedi.

Bu arada, öğretmen sendikası GEW'in KRV Başkanı Dorothea Schäfer de, öğretmen eğitiminde yapılan reform soncu ortaya çıkan bu sorunu, 'öğretmen eğitiminde yapılandırma hatası' olarak nitelendirdi. Bundan bütün okulların etkileneceğini bildiren sendika başkanı, ancak enfazla Gymnasium'ların etkileneceğini, çünkü 2013 yılından sonra Gymnasium'larda iki lise sanıfının (G8 ve G9) eş zamanlı olarak bitirme sınavı yapılacağını, KRV'de toplam 127 bin öğrencinin bundan etkilenmesinin beklendiğini bildirdi. Diğer yandan öğretmen eğitim süresinin kısaltılmasından KRV'deki okulların en erken 2015 yılından itibaren kazançlı çıkacağı hesaplanıyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.