Soma maden faciasında, mağdur avukatlarından suçlama

Taylan YILDIRIM/AKHİSAR (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın,...

25 Ağustos 2015 Salı 11:35
Soma maden faciasında, mağdur avukatlarından suçlama






Taylan YILDIRIM/AKHİSAR (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, çarşamba gününden itibaren maden işçilerini dinlemek istediğini açıklamasının ardından, sanık avukatlarının tutuksuz sanıklara benzer ve uzun sorular sorması, tepkilere neden oldu. Madenci aileleri ile avukatları, işçilerin bildiklerinin açıklanmaması, gerçeklerden korkulduğu için sürecin uzatılmak istendiğini savundu.
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesiyle ilgili başlatılan adli soruşturmada, haklarında 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına devam edildi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında, tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in yanı sıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu. Ölen işçilerin az sayıdaki aileleri de, bireysel avukatların yanı sıra Çağdaş Hukukçular Derneği ve Sosyal Haklar Derneği adına katılan avukatlarla birlikte duruşmayı takip etmek için mahkeme salonuna geldi.
HAKİM, İŞÇİLERİ DİNLEYECEĞİNİ AÇIKLAYINCA
Faciayla ilgili sorumlulukları nedeniyle tutuklu yargılanan, aralarında şirketin patronu Can Gürkan'ın da bulunduğu 8 kişinin sorgularının tamamlanmasından sonra, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı Çarşamba gününden itibaren, faciayı da yaşamış maden işçilerini dinlemek istediğini açıkladı. Bu açıklamadan sonra, sorgularına geçilen tutuksuz sanıklara özellikle sanık avukatlarının, benzer ve uzun sorular sormaya başlamaları dikkat çekti.
'ECELDEN KAÇIŞ YOK'
Akşam saatlerine kadar süren bu uygulamaya, madenci ailelerinin yanı sıra onlar adına davayı takip eden ÇHD üyesi avukatlardan da tepki geldi. ÇHD Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı, sanık avukatlarının işçilerin bildiklerini anlatmalarını engellemeye çalıştıklarını öne sürdü. Kozağaçlı, "Ecelden kaçış yok. O işçiler dinlenecek. Bu çarşamba değilse sonraki Çarşamba dinlenecek. Çarşambalar bitmez" sözleriyle tepkisini ifade etti.
Bu tepki üzerine mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın da, sanık avukatlarıyla bugün görüşme yapacağını söylediği kaydedildi. Bu tartışmaların yanında bugün, geriye kalan 29 tutuksuz sanığın sorgularının da süreceği açıklandı.

FOTOĞRAFLI



 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.