Son dakika haberler, haberler, internet haberleri

Haber, Son Dakika Haber, Son Dakika Haberler... Güvenilir mi? Gerçekten son dokaki mı? Kaynağı doğrulamış mı? Belli değil. Her ham bilgiyi bazen haber diye okurun önüne koymak, habercilik kurallarını çiğnemek anlamına gelmiyor mu?

20 Eylül 2015 Pazar 16:16
Son dakika haberler, haberler, internet haberleri






Son dakika haberler, haberler, internet haberleri

Son Dakika Haberler'de dijital öncelik gazeteciliğin ve haberciliğin yeniden yapılanmasına öncü oldu. Haber kaynağına daha yakın okur kitlesi, haberin doğrulunmasına imkan vermeden haberin asıl kahramanları içerisinde yer almayı başardı.

Dijital araçların haber kaynaklarıyla çevrelenmesi gazeteciliğin sorgulama ölçütlerini de değiştirmeye başladı. Güvenilir kaynakların yerini okurun anlık gözlemi, 'edinilen bilgiye göre'nin yerine ise kamera açısına, kadraja ve titrek görüntülere girmeyi başaran ham ve yoruma açık görseller geldi.

Haberi ilk vermenin telaşı sırasında yaşanan tatlı kargaşa, haber merkezlerinde artık eskisi gibi pek yaşanmıyor. Muhabirler, haberciler arasındaki 'Haber atlatma' gibi bir yarış neredeyse tarih oldu. Güncel Haberleri bazen anlamsız kategorilerin içinde arama motorlarında bulunası hale getirilmektedir..
Haber mecraları arasında gerçekten habercilik yarışı var mı?

Aslında hayır. Koskoca bir hayır. Yarış varsa bile bu bir haber sunma ilk haber verme yarışı değil tamamen hit ve sayfa gösterimini tetikleyen çoğu zaman da haberden deyim yerindeyse 'Bi-haber' koşturmacadır. Çoğu zaman editör kimliği bu kör yarışın içinde haberin üslubundan, kurgusudan bile haberi olmayan gençlere verilmekte, hem haberin hem de haberle ilgili tüm kavramların içi boşaltılmaktadır.


Haber hakkı; Tartışmasız okurdan ve haberciden yana üzerinde titizlikle durulması gereken bir kuraldır. Güncel haberler, okurun, genellikle herhangi bir kategoriye konulmamış bilgilere verdiği isimdir. Güncel Haber, yaşandığı güne aittir, bir sonraki gün önemini yitiren, ilerleyen zamanlarda unutulan haberlerdir. Ancak Güncel Haberler an itibariyle hayati önem taşır.

Gancel haberlere erişim hakkını dünyanın her yerinde saygın gazeteler, gazeteciler bu hakkı aynı dille ve aynı kararlılıkla savunur. Haber alma hürriyeti, haber verme özgürlüğü öznesi tüm taraflarca sıkı sıkıya koruma altına aldığı mesleğin olmazsa olmazıdır.

Bu konuda gazeteci Murat Aydın bakın ne diyor;: Habere atfedilen ve mesleki açıdan titizlikle savunulan değerlerin gün geçtikçe erozyona uğradığı yüzleşmemiz gereken bir gerçek. Bu yozlaşmanın nedenlerini mesleki örgütler acilen masaya yatırmalıdır.

Haber alma, haberi verme ve okurun habere ulaşması önünde teknolojiyle birlikte hızla artan engeller, gerçek habere ulaşma yolunda gazetecilere kurulan yüksek teknolojiyle birlikte hayatımıza giren tuzaklar genç kuşağın önünde ciddi bir engel olarak duruyor.
Haberle çıkar ilişkisi kuran yayın organlarının gün geçtikçe çoğalması sadece gazetecilerin değil okurların da yakından bildiği bir başka acı gerçek.
Sıradan bir haberi gazetelerin, yayın kuruluşlarının çıkarlarına tevil eden grupların oluşturduğu mesleki kirlilik, deneyimli gazetecileri yeni arayışlara iterken, okur da yeni nesil medya kavramının içinde gerçek haberi fısıldamaya başladı bile.

Sosyal Medya,
haberciliğin temel ilkeleri içerisinde varlığını kabul ettiren bir devasa bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Son Dakika Haberleri, Gerçekliği sorgulanan haberin detayları, gelişmeleri, tarafları, yandaşları veya tanıkları sosyal medyada gündemin belirleyicisi olabiliyor.

Zamana karşı yarış içerisinde göz ardı ettiğimiz Sosyal Medya gerçeği haber-para ilişkisi içinde olanları çok daha kısa sürede açığa düşünebiliyor. Mesleki ilkelere özen gösteren yayın organlarının saygınlığı artarken, gün geçtikçe sayılarının azalması da tüm tarafların düşünmesi gereken önemli bir konu.

Her gün çoğalan işsiz gazeteciler ya çıkar grupları tarafından tetikçiliğe zorlandığını, ya da kişisel görüşleri nedeniyle kapı dışarı edildiği gerçeğini kimse görmezden gelmemeli.

Yakın tarihe damgasını vuran olaylar sırasında karşımıza çıkan tablo gazeteciliğin ilkelerini hiçe sayan holdinglerin kurduğu kirli çıkar ilişkilerinin ulaştığı korkunç boyutu gözler önüne sermesi, bugün tüm gazetecilerin ders alması gereken önemli bir konudur.

Sadece haber kaynağı olması gereken politikacılarla moda deyimle “Kanka” olanlar, mesleğin en önemli ilkelerinden biri olan “Okura tarafsız haber vermeyi” bırakıp neredeyse siyasi partilerin iktidar hesaplaşmalarında rol üstlenenlerin “Gazeteci” kimliğini kullanmasına nasıl göz yumacağız?

Büyükşehirler’deki rant yağmasında “Emlakçı” meslektaşlarımızı, ballı gezilerde otel konaklama masraflarına eğlence faturalarını ödetme telaşına düşen yeni yetme muhabirleri kim uyaracak?

Gazetecilik ilkeleriyle yaşayan, mesleki ideallerle ayakta duran hayat biçimiyken, iktidarlara, holdinglere, şirketlere yaranma aracı haline geldiyse burada mesleki örgütlerin de önemli bir eksiği var mı bunu sorgulamalıyız.

Kamu adına kalem kullanmanın yerini cüzdan adına habere gitmek aldıysa ortada ciddi bir denetim boşluğu var demektir.

Gazeteciliğin basit ve sıradan ilkeleri aslında dürüst vatandaş olmanın da bir gereğidir. Elimizdeki kalem objektif veya mikrofonun sahibi olabiliriz, ancak onu ne kendimizin ne de başkalarının çıkarları uğruna kullanamayız.

Türk Basını, Cumhuriyet tarihinde belki de en ağır tahribata uğramış mesleki etik kurallarıyla yüzleştikçe kendini bulacaktır. İktidarların seçim hesaplarında, çıkar gruplarının ise yüksek karlı işlerinde silah olarak kullanmayı tercih ettiği medya yapılanları yakın gelecekte çok daha önemli sorunları da karşımıza çıkarabilir.
Gazetecinin ve tüm medya sektörünün saygınlığını kazanması için aşağıdaki başlıkların öncelikle hepimizin vicdanında şekillenmesi gerekiyor. Tıpkı 5N1K gibi her gazetecinin, her basın – yayın kuruluşunun kendince bu kuralları şiar edinmesi gerekiyor.
Habere saygı,
Okura saygı,
Haber kaynağına saygı
Kamu çıkarlarını gözetme bilinci
Çalışma koşullarının iyileştirilmesi,
Düzgün Türkçe kullanımı
Son Güncelleme: 20.09.2015 16:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.