Tuğluk:'PKK savaşabilir, sonuçta alabilir'

Çözüm sürecinde PKK'nın en güçlü dönemini yaşadığını savunan DTK eşbaşkanı Aysel Tuğluk, PKK'nın savaş seçeneğini gündeme getirdi

26 Ağustos 2014 Salı 08:59
Tuğluk:'PKK savaşabilir, sonuçta alabilir'






'PKK savaşabilir, sonuçta alabilir'

Çözüm sürecinde PKK'nın en güçlü dönemini yaşadığını savunan DTK eşbaşkanı Aysel Tuğluk, PKK'nın savaş seçeneğini gündeme getirdi

DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk çözüm sürecinin en kritik aşamada olduğunu öne sürdü. PKK’nın en güçlü dönemini yaşadığını savunan Tuğluk, “İsterse savaş seçeneğine yönelebilir ve sonuç da alabilir” dedi. Öcalan’ın müzakere koşullarının oluşturulmasını birinci şart olarak koştu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Aysel Tuğluk çözüm sürecinde gelinen aşamayı değerlendirdi. PKK ya yakın Fırat Haber Ajansı’na konuşan Tuğluk’un tehdit içeren ifadeler kullanması dikkat çekti.

Tuğluk şunları söyledi: “Süreci her şeye rağmen sahiplenmeli ve nihayete erdirmek için mücadelemizi sürdürmeliyiz. PKK tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor. İsterse savaş seçeneğine yönelebilir ve sonuç da alabilir. Ama sayın Öcalan ısrarla ve tam 21 yıldır barışçıl yöntemleri tercih ediyor ve PKK, önderliğinin bu yaklaşımına stratejik olarak bağlı kalıyor. Bunun kıymeti bilinmeli ve artık adım atılmalıdır.”

SEKRETERYA ŞARTI
Aysel Tuğluk şartlarını ise şöyle sıraladı: “Sayın Öcalan’ın müzakere koşullarının oluşturulması birincil taleptir. Sekreteryasını oluşturması, örgütüyle görüşmesi, medya ile buluşması, farklı heyetlerin gidişinin sağlanması olmazsa olmazlarımızdandır. Müzakere koşulları oluşmadan zaten müzakere süreci de başlayamaz. En kritik aşamadayız.”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, “Kandil ve Avrupa'ya heyetlerin gidebileceği” yönündeki açıklamalarını değerlendiren Tuğluk, “Dikkat edilirse, Beşir Atalay hep ‘gerekirse’ diyor, ‘gerekirse görüşülür’ diyor. O gerekliliğe vardık artık. Kandil’le, Avrupa örgütü ile zaten dolaylı bir diyalog vardı. Önemli olan bunun bir mekanizmasının oluşturularak çözüm hedefiyle sürdürülmesidir” ifadelerini kullandı. Tuğluk şöyle devam etti:

BAŞKA ŞANSLARI YOK
“Söz verildiği gibi yol haritası hazırlanırsa, süreç ciddi bir aşama kaydedecek ve Kürt meselesi nitelik değiştirecektir. Yakın zamanda beklentileri karşılayan bir yaklaşım görmeyi umut ediyoruz. Zaten devlet ve AKP’nin başka bir şansı da yok. PKK’nın Kuzey, Rojava ve Güney Kürdistan alanında kazandığı mevziler ve sürekli büyüyen gücü düşünüldüğünde, ya bu gelişmeyi durdurmaları ya da uzlaşmaya çalışmaları dışında bir seçenekleri yok.”

'MÜZAKERE BAŞLAMADAN GERİLLA GERİ ÇEKİLMEZ'

Aysel Tuğluk PKK militanlarının geri çekilmesi ile ilgili de ilginç bilgiler verdi: “Sık sık eve dönüşlerden, silahsızlanmadan bahsetmeleri pek hayra alamet değil gibi. Bir ‘geri çekilme’ talebinin dayatıcı tarzda sürekli İmralı’da gündeme getirildiğini biliyoruz. Ancak Sayın Öcalan ‘müzakereler başlamadan tek bir gerilla geri çekilmez’ dedi. Nihayetinde bu bir süreç ve sürecin artık müzakerelere evirilmesi gerekiyor. AKP halen somut adım atmış değil. Evet doğru, devlet heyeti ile Sayın Öcalan arasında son yapılan görüşmede müzakere ve yol haritası hususunda bir konsensüse varıldı. Ancak somut yol haritasını görmek gerekiyor. Beşir Atalay çok şey vaad ediyor ancak biz Kürtlerin karnı tok!”

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.