Spor Bakanlığından ''doping'e Sıfır Tolerans'' Ültimatomu !...

 ERCAN ATA, ANKARA-() Güreş Federasyonu'nda yaşanan doping olayının ardından Spor Bakanlığı federasyonlara adeta ''ÜLTİMATOM'' verir gibi bir resmi yazı gönderdi. Resmi yazıda, ''doping'' netleşmeden üçüncü şahıslarla...

27 Ekim 2014 Pazartesi 10:31
Spor Bakanlığından ''doping'e Sıfır Tolerans'' Ültimatomu !...






 ERCAN ATA, ANKARA-()

Güreş Federasyonu'nda yaşanan doping olayının ardından Spor Bakanlığı federasyonlara adeta ''ÜLTİMATOM'' verir gibi bir resmi yazı gönderdi.

Resmi yazıda, ''doping'' netleşmeden üçüncü şahıslarla paylaşmayın ifadesinin ardından, farklı bir gerçek ortaya çıktı. 2014 yılında Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç döneminde, (WADA) ve (TADA)'nın yaptığı kontrollerde 39 sporcunun ''doping''li olduğu öğrenildi.

Doğan Haber Ajansı () 22.10.2014 tarihinde 39746592-000/ /159 sayı: Konu: ''Dopingde sıfır tolerans'' yazılı evrağı ele geçirdi. Yazının neden gönderildiği ile ilgili yapılan araştırmada, farklı bir durumun olduğu anlaşıldı. 2014 yılı içerisinde kamuoyunun bilmediği 4 sporcunun ''doping'' süreci devam ettiği tespit edilirken, 35 sporcunun da ''doping''li olduğu ortaya çıktı.

2014 yılında kamuoyundan gizlendiği ortaya çıkan 38 doping olayın ardından, uluslararası organizasyonlarda, Tekvando ve Wushu federasyonundaki iki sporcunun dopingli olduğu duyulmazken, sadece Güreş'te yaşanan doping olayının sızdırılması dikkat çekti. Doping olaylarının 3 tanesi Uluslar arası organizasyonlarda, 36 tanesinin de yurt içerisindeki organizasyonlarda yaşandığı ifade edildi. Güreş'teki doping olayıyla toplamda 39 olan sayının içerisindeki 4 sporcunun ise, kontrol süreçlerinin devam ettiği belirtildi.

''Dopingde sıfır tolerans'' ilkesiyle hareket eden Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü aracılığı ile Federasyonlara 22.10.2014 tarihinde gönderdiği resmi yazıda, dopingi üçüncü şahıslarla kesinleşmeden paylaşmayın talimatı verdiği ortaya çıktı.

İşte o resmi yazı:

22.10.2014 tarihinde 39746592-000/ /159 sayı: Konu: ''Dopingde sıfır tolerans''

''DOPİNGDE SIFIR TÖLERANS'' uygulamasının dopingle mücadeledeki yol haritamız olduğu malumunuz olup, çalışmalarımız da bu amaçla hassasiyetle devam etmektedir. Ancak buna rağmen istenmeyen durumlarla karşılaşıldığı da gerçektir. Dopingle Mücadele Kural İhlalinin gerçekleşmiş olması için, kararların kesinleşmesinin beklenilmesi kaçınılmazdır. Kesinleşmemiş kararların ''üçüncü'' şahıslarla paylaşılması, spor ve kamuoyunda telafisi mümkün olmayan durumlarla karşılaşılmasına sebebiyet vermektedir. Dopingle Mücadele Kurul İhlali ile ilgili kesinleşmeyen kararların, ilgilileri haricinde paylaşımda bulunma konusunda hassasiyetin gösterilmesini Rica ederim?

2014 YILINDA ''DOPİNG'' ÇIKAN FEDERASYONLAR

Türkiye'deki şampiyonalarda doping vakaları yaşanırken, bu şekilde bir yazıya gerek görmeyen Spor Bakanlığının ''Doping'' olaylarının uluslar arası kamuoyunda yayınlanmasının ardından federasyonlara bir yazı göndermesi dikkat çekti. Uluslararası yarışmalarda, Uluslararası Anti Doping Ajansı WADA'nın yaptığı kontrollerde , Güreş, Tekvando ve Wushu'da birer sporcuda ''doping'' çıktı.

2014 yılında devlet sırrı gibi saklandığı ortaya çıkan 38 ''doping'' olayının, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine bağlı, Türkiye Anti Doping Ajansı WADA'nın yaptığı kontrollerde ortaya çıktığı öğrenildi. Güreş'teki doping olayıyla 39 olan sporcu sayısında, Halter ve Judo'da 1'er , Atletizm ve Tekvando'da 2'şer, Yağlı Güreş'te 7, Kiçk Boks'ta 4 ve Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonunda ise 15 sporcunun ''doping'li'' olduğu öğrenildi. Alınan bilgiye göre ise, 4 sporcunun da kontrol süreçlerinin devam ettiği ve yakın bir tarihte bağlı olduğu federasyonlara bilgi verileceği ifade edildi.

2011 yılında dönemin Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından kurulan, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesine bağlı, Türkiye Anti Doping Ajansı Wada'nın yaptığı yurt içindeki kontrollerde hiç doping çıkmazken, 2012 yılında 20 sporcuda dopinge rastlanmıştı. 2013 yılında ise yine Wada'nın yaptığı kontrollerde 142 sporcuda doping çıkmıştı. O dönemde Atletizm federasyonu başkanı Mehmet Terzi ve Halter federasyonu başkanı Hasan Akkuş'un, ''doping'' yüzünden gittikleri iddia edilmişti.

26 Aralık 2013 tarihinde Spor bakanlığı görevine bu sefer Akif Çağatay Kılıç atandı. Kılıç'ın 2014 yılında görevde olduğu süre içerisinde ise ortaya çıkan, veya saklanan? ''doping''li sporcu sayısı 38 olduğu öğrenildi. Kamuoyu sadece Güreş'teki Şamil Erdoğan olayından haberdar olurken, bakan Kılıç döneminde bugüne kadar, toplam 39 doping olayı yaşanmış oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.