BİRGİ ULU CAMİ’DE ÜZEN GÖRÜNTÜ

Ödemiş’in tarihi Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan Birgi beldesindeki anıt yapılarından Ulu Cami’de tavandan su akması cemaati çileden çıkarıyor.

21 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
BİRGİ ULU CAMİ’DE ÜZEN GÖRÜNTÜ






Ödemiş’in tarihi Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan Birgi beldesindeki anıt yapılarından Ulu Cami’de tavandan su akması cemaati çileden çıkarıyor. Dünya kültür mirası içinde yer alan ve açık hava müzesi konumunda olan Birgi’deki 700 yıllık Ulu Cami her yağmurda sular altında kalıyor.
Vakit namazlarını kılan cemaatin yanı sıra her gün yüzlerce konuğun ziyaret ettiği Ulu Cami’nin içindeki su kovaları ziyaretçilerin de dikkatini çekiyor. Kurban Bayramı’nda da ilgi gören Ulu Cami bayramın son gününe gelen Cuma namazında dışarıdan ziyarete gelenlerle birlikte doldu taştı.
Bayramın üçüncü ve dördüncü günü yağan yağmur ile birlikte 700 yaşındaki Ulu Cami’nin çatısı bu yıl da akmaya başladı. Birgili vatandaşlar böyle güzel bir mirasın korunamamasından dolayı üzüldüklerini kaydederek “Bu üzücü tablonun biran önce sona erdirilmesini bekliyoruz” dediler.
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün tescilli camilerinden olan caminin içinde özel minber, kırma çatı, caminin dış duvarında bulunan aslan figürü ile benzerlerinden ayrılırken hemen yanında bulunan Aydınoğlu Mehmet Bey ve oğullarının türbesi ile de ziyaretçi akınına uğruyor. Bölgenin en çok ziyaret edilen mekânlarından biri olan caminin duvarlarının kabararak patlaması ve dökülmesi de üzücü bir görüntü oluşturuyor.
Caminin son durumu ile ilgili olarak konuşan Birgili vatandaşlar böyle özel bir mirasın bir an önce restore edilmesini talep ediyorlar. Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener ise “Beldemizin göz bebeği olan ve yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Ulu Camimiz, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün tescilli binalarından. Daha önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmişti ancak camimizin yeni bir restorasyona ihtiyacı var. Biz camimizin sıkıntılarını Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne bildirdik. Camimizin çatısının akması duvarlarının dökülmesinin yanı sıra avlusu da her yağmur yağdığında su gölleniyor. Bu durumu ve diğer bahsedilen sıkıntıları müdürlüğümüze belirttik. Yağmurlu kış mevsimi gelmeden camimizin sıkıntılarının çözülmesini istiyoruz. Dışarıdan gelen yerli yabancı turistlerimizin uğrak alanı olan birçok kişinin sürekli ibadet ettiği camimizin bu sorunlarını çözerek geleceğe daha iyi taşımalıyız” dedi.
Ödemiş Müftüsü Mustafa Bilgiç de “Birgi Ulu Camimiz ve Ödemiş Merkez Ulu camimizin sıkıntılarını müftülük olarak biliyoruz. Bu sıkıntıları Ödemiş Müftülüğü olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne hem sözlü hem de yazılı ifade ettik. Birgi Ulu Camimiz sürekli ziyaretçi ağırlayan önemli bir mirasımız. Böyle güzel mirasızın sorunlarının çözülmesi için müftülük olarak takip ediyoruz. Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz ile görüşmelerimiz oldu. 2013 yılı programına alındığını biliyoruz. İnşallah yakın zaman da restoreye alınacaktır” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.