TÜR KORUMA EYLEM PLANI TOPLANTISI YAPILDI

Malatya’da, Tür Koruma Eylem Planı toplantısı düzenlendi.

21 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
TÜR KORUMA EYLEM PLANI TOPLANTISI YAPILDI






Malatya’da, Tür Koruma Eylem Planı toplantısı düzenlendi.
Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, gereken Iris Peshmeniana Güner (Peşmen Nevruzu), Ornithogalum Malatyanum Mutlu (Yar Sasalı) ve Hypericum Malatyanum Peşmen (Malatya Kantaronu) türlerinin neslinin devamıyla ilgili hazırlanan eylem planı hakkında bilgiler verildi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, “Ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin bir coğrafyaya sahiptir. Ulusal ve uluslar arası mevzuat gereği biyolojik çeşitliliğin temel bileşenleri olan türlerin ve yaşam ortamlarının korunması önem arz etmektedir. Bu kapsamda korunması gereken bitki ve hayvan türlerinin korunmasına yönelik olarak yerel düzeyde kurumsal kapasitenin oluşturulması ve gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla her yıl 10 adet tür koruma eylem planı hazırlanması hedeflenmiş olup, 2913 yılı içerisinde çalışmanın Malatya ilinde de yapılması Bakanlığımızca uygun görülmüştür” dedi.
Deligöz, Malatya’da bin 883 farklı bitki çeşidinin bulunduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Malatya ili bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin bir bölgede yer almaktadır. En son yapılan çalışmalarda Malatya’da yetiştiği bilinen bin 883 farklı bitki çeşidi bulunmaktadır. Bu bitkiler içinde 352 tanesi endemiktir. İlimizde nesli tehlike altında bulunan ve korunması gereken Iris Peshmeniana Güner (Peşmen Nevruzu), Ornithogalum Malatyanum Mutlu (Yar Sasalı), Hypericum Malatyanum Peşmen (Malatya Kantaronu) türlerinin neslinin devamını tehdit eden faktörler ve bu faktörlerin engellenmesi için yapılması gereken çalışmaları belirlemek üzere bu türlerle ilgili “Tür Eylem Palanının” hazırlanması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu amaçla; türlerin ulusal ve uluslar arası korunma durumu, il için önemleri, ildeki yaşam alanları ve bugüne kadar gerçekleştirilen koruma ve envanter çalışmaları araştırılmıştır.”
Toplantıda daha sonra İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Mutlu, Tür Koruma Eylem Planı ile ilgili bir sunum yaptı.
Mutlu, eko sistemi oluşturacak olan birimler üzerinde yapılacak olan herhangi bir müdahalenin yaşam alanlarını direk etkilediğini kaydetti.
Malatya’da bitki sayısının belirlenmesi amacıyla bir çalışma başlatıldığına dikkat çeken Mutlu, “Malatya’daki bitkilerin sayısının belirlenmesi için 2012 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü ile bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında şimdiye kadar Malatya’da yapılmış birçok çalışma değerlendirilmiştir. Tüm bu derlemeler ve çalışmalar sonucunda Malatya ilinde kayıtlı olan şuanda bin 890 adet iletim demetli bitki türü sayısına ulaştık. Bu türler, Türkiye’deki türlerin yaklaşık yüzde 19’unu oluşturmaktadır. Bu türlerden 354 tanesi endemiktir. Yapmış olduğumuz çalışma halen devam etmektedir” diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.