Pluton'a en yakın mesafede: Uzay'da yeni dönem

NASA uzay aracı New Horizons (Yeni Ufuklar), bugün Plüton gezegeninin yüzeyine yapacağı şu ana kadarki en yakın uçuşunu gerçekleştirecek. New Horizons dakikalar sonra Pluton'un en yakınında olacak

14 Temmuz 2015 Salı 10:05
Pluton'a en yakın mesafede: Uzay'da yeni dönem






Pluton'a en yakın mesafede: Uzay'da yeni dönem


Güneş sistemi içindeki en küçük gezegen Pluton'a bugün en yakın noktadan geçecek olan New Horizons uydusu, uzayın keşfinde önemli bir görevin kapısını aralıyor.

NASA, New Horizons uzay aracı tarafından elde edilen en yeni Plüton fotoğrafını daha önce yayımlamıştı. Fotoğraf, cüce gezeni 1930 yılında keşfeden gökbilimci Clyde Tombaugh'un doğumgününde sunuldu.

New Horizons'ın Plüton ve uydusu Charon'a ait ilk fotoğrafı 25-27 Ocak tarihinde elde edilen görüntülerden oluşturuldu. Plüton'un yörüngesine 14 Temmuz'da girmesi beklenen uzay aracının, o tarihe kadar cüce gezegen ve uydularına ait çok sayıda fotoğraf elde etmesi bekleniyor. New Horizons, Plüton'dan yaklaşık 203 milyon kilometre uzaklıkta yer alıyor.

New Horizons, Plüton'un yörüngesine girdiği zaman cüce gezegen ve uyduları ilk kez yüksek çözünürlüklü olarak görüntülecek. Plüton bugüne kadar sadece Hubble tarafından düşük çözünürlükte görüntülenebildi.

Görevi yeni başlıyor

New Horizons görevinin başında yer alan Southwest Araştırma Enstitüsü'nden Alan Stern, 'Temmuz 2014'te iki katı mesafeden çekilen fotoğrafın çok daha parlak ve belirgin olanını elde ettiklerini' söyleyerek, 85 yıl önce başlayan keşifte çok önemli bir adım attıklarını söyledi.

700 milyon dolarlık bir proje olan New Horizons, Güneş'e Dünya'dan 39 kat daha uzakta yer alan Plüton ve uydularını ilk kez yakından görecek ilk insan yapımı araç olacak. Uzay aracı, ana görevi kapsamında Plüton'a 13 bin 600 kilometreye kadar yaklaşacak.

New Horizons, görev süresi uzatılması halinde 2019'dan sonra Neptün'ün ötesindeki buzul cisimleri keşfetmek için ikinci bir göreve çıkacak. 

PLÜTON NEDİR?

Plüton, formal adı 134340 Pluto, Güneş Sistemi'nde Eris'ten sonra bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılmıştır. Plüton, birçok cismi barındıran Kuiper kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biridir.

Plüton, diğer Kuiper kuşağı üyelerine benzer biçimde taş ve buzdan oluşmaktadır; ancak bu kuşaktaki gezegenlere nispeten oldukça küçüktür. Kütle ve hacim olarak Ay'dan bile daha küçüktür. Plüton, eksenindeki eksantrik (dış merkezli) eğim sayesinde Güneş'e Neptün'den daha yakındır.

Plüton, 1930'da keşfedildikten 2006'ya kadar, Güneş Sistemi'nin dokuzuncu gezegeni olarak değerlendirilmiştir. 70'li yıllardan sonra Güneş Sistemi'nin dışında bir cüce gezegen olan 2060 Chiron saptanana kadar küçük bir gezegen olarak düşünülen Plüton'u, gezegen olma statüsü tartışılmaya başlanmıştır. 20. yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın başlarında, Güneş Sistemi'nin dışında Plüton'a benzeyen birçok cisim saptanmıştır.

Bunların en önemlisi 2005'te saptanan ve Plüton'dan yaklaşık %27 daha büyük olan Eris olmuştur. 24 Ağustos 2006'da, Uluslararası Astronomi Birliği (IAU ya da UAB) Güneş Sistemi'nde bir gezegen olmanın koşullarını tanımlamıştır. Bu tanımlama sonrasında Plüton gezegenlikten çıkartılmış, Eris ve Ceres ile birlikte yeni bir küme olan "cüce gezegenler" sınıfına dahil edilmiştir.Böylece Plüton yeniden sınıflandırılmış, küçük gezegenler dizinine eklenmiş ve astronomik adı yani numarası 134340 olarak değiştirilmiştir.Plüton, bazı araştırmacılar tarafından hâlâ gezegen olarak onaylanmaktadır.

Plüton'un uydusu Charon, Plüton'un yarısı büyüklüğündedir ve bazı bilim insanlarınca ikili uzay sisteminde gösterilir, çünkü yörüngesi başka bir ağırlık merkezinin içinde yer almaz.IAU tarafından Plüton cüce gezegen sınıfına alınana dek geçen sürede, Charon, Plüton'un uydusu olarak kabul edilmiştir. Plüton'un bilinen iki küçük uydusu daha vardır, bunlar Nix ve Hydra'dır. Bu uydular 2005'te saptanmıştır.

Son Güncelleme: 14.07.2015 10:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.