AFYONKARAHİSAR KASAPLAR VE SUCUKÇULAR ODASI’NDAN DENETİM TEPKİSİ

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, mezbahana ve kombinalara getirilen kameralı izleme sistemine tepki göstererek, “Kentimizde bulunan mezbahalarımız zaten şeffaflık açısından diğer kentlerden çok ileri durumdadır.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
AFYONKARAHİSAR KASAPLAR VE SUCUKÇULAR ODASI’NDAN DENETİM TEPKİSİ






Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, mezbahana ve kombinalara getirilen kameralı izleme sistemine tepki göstererek, “Kentimizde bulunan mezbahalarımız zaten şeffaflık açısından diğer kentlerden çok ileri durumdadır. Bunun en güzel örneği ise Afyonkarahisar tarihinde et kaynaklı hiçbir halk sağlığı skandalının olmayışıdır” dedi.
Türkiye’de 17 milyon adet büyükbaş hayvan bulunduğunu, bunun 460 bininin ise Afyonkarahisar’da olduğunu dile getiren Yörük, bu mevcut sayıyla Afyonkarahisar’ın rekabette olduğu diğer kentlerde daha fazla kaynağa sahip olduğunu söyledi. Yörük, açıklamasında yapılan denetimlerden işletmecilerin duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Afyonkarahisar’da besicilikten ekmeğini kazanan ciddi bir kesim vardır. Kent genelinde yetiştiricilerimize saygı ve sevgi çerçevesinde yaklaşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teşkilatları, aynı sevgi ve saygıyı üretim tesislerinden bilhassa mezbaha, kasap ve sucukçulardan kıskanmakta, ailenin üvey evladı muamelesini bile çok görmektedirler. Akla hayale gelmedik adeta sabah erken kalkanın aklına gelen bir fikir ertesi gün karşımıza resmi evrak ve zorlayıcı bir uygulama olarak çıkmaktadır. Bunu sonucu olarak gün geçtikçe sektörümüze balta vurulmakta, risk olmamasına rağmen halkın güvenini zedeleyecek şekilde çok büyük tehlikeler olduğu lanse edilmekte, et endüstrisinin cefakâr paydaşları her geçen gün biraz daha sindirilmeye ve bezdirilmeye çalışılmaktadır. Dikkatlerden kaçmayan bir diğer nokta ise bazı uygulamaların komşu kentlerimizde olmadığı halde stratejik öneme sahip ilimizde uygulamaya konmasıdır” dedi.
Yörük, merdiven altı kesim konusunda artış olduğunu iddia ederek, şöyle devam etti:
“Sektörde oluşacak tehditleri önlemesi gereken kurumların gereksiz uygulamalarla yetiştiricilerin alıştığı, öğrendiği mezbahada kesim sisteminden koparak, merdiven altı, veteriner hekimsiz, alet ve ekipman olmayan, hijyenik olmayan yerlerde kesime zorlanmaktadır. Oysa mezbaha ve entegre sistemde hayvanın gelişinden kesilişine, et arabalarına konmasında gideceği yere varmasına kadar gözümüz ayırmadığımız bu zincir, merdiven altı kesimlerle kırılmakta sağlıksız kontrolsüz etler araç kasalarında ve bagajlarında taşınarak insanların mutfağına kadar ulaşmaktadır. Kuşkusuz merdiven altı kesimde bir artış vardır. Şimdi soruyorum mezbahalar ve entegre sistem gibi denetlenebilir ve usullere uymak konusunda istekli bir yapıyı kim sabote etmek mi istiyor? Mezbahalarda bütün gücünü bu işe adamış sektör emekçilerinden oluşan profesyonel kadrolar, merdiven altı denetimsiz kesime kaçışı acı bir şekilde izlemektedirler.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.