GREV NEDENİYLE HASTALAR KAPIDAN DÖNDÜ

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının acil servislerde nöbetçi olmasını kapsayan torba yasa tasarısını protesto eden doktor, hemşire, ebe, laborant, sağlık teknisyenleri, bugün bir günlük süreyle iş bıraktı, vatandaşlar sağlık ocakları kapısından ger

04 Aralık 2013 Çarşamba 00:00
GREV NEDENİYLE HASTALAR KAPIDAN DÖNDÜ






Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarının acil servislerde nöbetçi olmasını kapsayan torba yasa tasarısını protesto eden doktor, hemşire, ebe, laborant, sağlık teknisyenleri, bugün bir günlük süreyle iş bıraktı, vatandaşlar sağlık ocakları kapısından geri döndü. Aile hekimleri ise “Ben kendimi aile hekimlerine teslim etmem” diyerek uygulamanın yanlış olduğunu öne sürdü.
ASM’lerde çalışan doktor, hemşire, ebe, laborant ve sağlık teknisyenlerin acil servislerde nöbetçi olarak görev almasını, aile hekimlerine en az 16 saatlik nöbet ve yurtdışında görev yapan hekimlere mecburi hizmet muafiyetini de kapsayan torba yasa tasarısını protesto eden sağlık çalışanları bir günlüğüne iş bıraktı, vatandaşlar tedavi olmak için gittiği sağlık ocaklarından elleri boş döndü. Vatandaşlar mağduriyetlerini dile getirirken, aile hekimi Nedret Kuralay ise, “Ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem" dedi.
HASTALAR ŞOKE OLDU
Sabah saatlerinde sağlık ocağına gelerek iğne vurulmak isteyen bir vatandaş, iş bırakma eyleminden haberi olmadığını belirterek, “Daha evvelden haberim olsaydı gelmezdim. Canımız sıkıldı, grev varmış, iğne olamadım. Üzüldüm, döndüm eve gidiyorum” dedi. Sağlık ocağının kapısından dönen başka bir vatandaş ise, “Kimse yok, doktorlar yok. Grev yapmışlar, ben de şoke oldum. Herhalde yetkililer ilgilenir bu işi çözer ben birey olarak ne yapabilirim ki. Her zaman hastaneye gidip sıra almak çok zor. Aile hekimliği iyi bir sistem ama grev yapmalarına üzüldüm” diye konuştu.
“ACİLİN DİSİPLİNİ FARKLIDIR”
Bir gün iş bırakma eylemi ile ilgili açıklama yapan aile hekimi Nedret Kuralay ise şunları söyledi: “Grev yerine uyarı eylemi demek daha mantıklı. Aile hekimliği kurulduğu günden beri aleyhe işleyen bir sistem. Türkiye’de hiçbir iş kolunda ücretleri geriye giden veya yerinde sayan hiçbir iş kolu yoktur. Ücretler geriye giderken üzerimize sürekli yeni iş yükleri getirilmekte ve bunların karşılığı olarak da ücret kesimi olarak cezalandırma isteğine hazırlık yapılıyor. Hangi bir devlet memurluğunda böyle bir çalışma şekli var? Benim çalışacağım yer bir akitle belirlenmiş, çalışma koşullarım belirlenmiş. Tam maç oynanırken maçın ortasında sen burada değil aynı zamanda şurada da oynayacaksın deniyor. Sürekli olarak angaryalar getirilmekte. Adli nöbetler, cenaze defin işleri bizim üzerimize yüklenmeye çalışılıyor. Asgari 16 saat nöbet deniyor, azamisi belli değil." Mesai haricinde görev alabilirsiniz denildiğini belirten Kuralay, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben acil bir hasta olsam aile hekimlerinin nöbet tuttuğu bir acil servise gidip kendimi teslim etmem. Disiplin olarak bizim yaptığımız iş, acil serviste çalışma yetisine sahip değil. En azından belli bir eğitim aldıktan sonra yapılabilir. Acil ayrı bir disiplindir. Nasıl ki bir uzman hekimi aile hekimliği koltuğuna oturtup aile hekimliği yap dendiğinde yapamazsa ben de acilde yapamam bir hekim olarak bunu yapamayacağımı söylüyorum.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.