HER DERDE DEVA: ZENCEFİL

Uzmanlar, zencefil bitkisinin kolestrolün düşmesine, nezle ve soğuk algınlığına iyi geldiğini söylüyor.

28 Ekim 2013 Pazartesi 00:00
HER DERDE DEVA: ZENCEFİL






Uzmanlar, zencefil bitkisinin kolestrolün düşmesine, nezle ve soğuk algınlığına iyi geldiğini söylüyor.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte zencefil bitkisine rağbet artıyor. Vatandaşlarda bu şifalı bitkiyi almak için aktarların yolunu tutuyor.
Diyetisyen Sümeyra Üzümcü, Zencefil bitkisinin genelde soğuk algınlığında tercih edildiğini ifade ederek; bitkinin sindirim sistemi hastalıklarında da tercih edildiğini söyledi. Üzümcü; “Soğuk algınlığı gribin ilk evresinde çay olarak tüketildiği zamanda terlemeyle birlikte kişiyi rahatla da bilir. Bu şekilde tüketilebilir. Sindirim sistemi hazımsızlık problemleri olan insanlarda kullanılabilir. Bunlarda da yemeklerde çay olarak tüketilebilir yine zencefil. Bunun dışında kolesterol üzerinde faydaları var. Kolesterolü düşürücü etkileri var. Bitki çayı olarak kullanılabilir veya kolesterol içerikle bitkilerin ya da sebze ya da et yemeği ile birlikte tüketilebilir. Kolesterolün yükselmesine engel olabilir bu şekilde tüketilebilir” şeklinde konuştu.
Zencefil tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu ifade eden Üzümcü; “Zencefil kullanırken çok fazla aşırıya kaçabiliyorlar. Bu yüzden rahatsızlık verebiliyor. Günlük kullanılacaksa eğer iki kaşığı çok fazla geçmemek gerek eğer toz olarak kullanılacaksa yine taze olarak kullanılabiliyor. Kabukları soyum bitki çaylarının içerine konulabiliyor. Özelikle dikkat edilmesi gereken sıfır altı yaş çocuklarda kullanılmaması gerekiyor. Yine hamilelerde eski çaylarda bulantıyı önlemek adına kullanılıyormuş. Günümüzde mide rahatsızlığı için önerilebiliyor. Bulantıyı engelliği biliyor, sindirim sistemini rahatlat biliyor. Hamiler de dikkatli kullanılmalı mümkünse kullanılmamalıdır. Çünkü kasılmaları artırabilir. Bundan dolayı dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
Son dönemde Zencefil bitkisinin kanser ile gündeme geldiğine dikkat çeken Üzümcü; “Son dönemlerde kanserle bağlantısı daha çok gündeme gelmeye başladı. Bunu destekleyen bazı araştırmalar var ama bunda daha çok araştırmalara ihtiyaç var. Özelikle yumurtalık kanserinde kolon kanserinde kanserli hücrelerin küçülte bildiğinde zencefil kullanımında araştırmalar var. Ama dediğim gibi özelikle kanser tedavisinde olan hastaların doktorlarına danışmadan kesinle böyle alternatif şeyleri kullanmaları gerekiyor. Yine kanser tedavisi kemoterapi alan hastalarda veya özelikle narkoz sonrası bunaltısı olan hastalarda zencefil yine çay olarak tüketildiği zaman yine bunaltıyı azaltıcı etki gösterebilir. Bunun dışında romatizmalı ağrılarda zencefil tüketildiğinde ağrılar da azaltıcı etkisi olabilir” diye konuştu.
Aktarcı Emin Şarkışla ise Zencefil bitkisinin çay olarak veya bal ile tüketilmesini tavsiye etti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.