Arapların ihanet haritasına 100 bin sterlin

Arapların ihanet haritasına 100 bin sterlin

12 Eylül 2014 Cuma 17:46
Arapların ihanet haritasına 100 bin sterlin






Arapların ihanet haritasına 100 bin sterlin

Osmanlı Ordusu'nu arkadan vuran Arap kabilelerinin Akabe Limanı'na ulaşmasını yardımcı olan harita Lontra'da 100 bin sterline satıldı. Dönemin en büyük limanlarından biri olarak kabul edilen ve Osmanlı İmparatorlu için stratejik öneme sahip limanın İngilizlerin eline geçmesini sağlayan ünlü baskın Arabistanlı Lawrence adıyla bilinen İngiliz casus tarafından organize edilmişti. Bedevi Arapların karadan, İngiliz gemilerinin ise denizden saldırdığı Akabe Limanı savunmasında binlerce Türk askeri şehit edilmiş, Liman çevresindeki evler yağmalanmıştı.

İngiliz ajan tarafından çizilen ve Arapların 1917 yılında Osmanlı Devleti’ne karşı isyanı sırasında
izledikleri yolu gösteren harita 100 bin sterline satışa çıkarılıyor.

Arabistan’ın kuzey tarafının yer aldığı harita, 1917 ve 1922 yılları arasında sararmış saman kağıdı üzerine ünlü ingiliz casus Thomas Edward Lawrence tarafından çizildi. Lawrence’ın önderliğindeki  Arap birliklerinin Al Wejh limanından Hicaz demiryoluna kadar takip ettiği rotada gösteren haritada  aynı zamanda Arapları örgütleyen casusun savaç stratejileri de yer alıyor.
Haberin devamı ↓reklam

Arap birliklerini Osmanlı devletine karşı savaşa kışkırtan İngiliz casus çizdiği bu harita sayesinde Birinci Dünya Savaşı’nda  Araplar Kızıldeniz’deki Akabe limanını ele geçirmişti.

Osmanlı’nın ana limanlarından biri niteliğindeki Akabe limanını kaybetmesine neden olan harita 1962 yılında Asya Kraliyet Derneği’ne bağışlanmıştı.
Son Güncelleme: 12.09.2014 17:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.