Gemlik'e Alternatif 'sarı Ulak' Zeytin

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), () - MERSİN’in Erdemli İlçesi'nde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesinde üretilen Sarı Ulak zeytin çeşidi koruma altına alındı. Gemlik zeytinine alternatif olacağı...

07 Kasım 2014 Cuma 11:49
Gemlik'e Alternatif 'sarı Ulak' Zeytin






Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), () - MERSİN’in Erdemli İlçesi'nde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesinde üretilen Sarı Ulak zeytin çeşidi koruma altına alındı. Gemlik zeytinine alternatif olacağı savunulan tür ile ilgili proje çalışmasının 2019'da bitirilmesi hedefleniyor.
Sarı Ulak zeytin çeşidinin ıslahı ve koruma altına alınması ile ilgili projenin lideri ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu İşletme ve Üretim Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Türkay, 2006 yılında başlatılan uzun soluklu projenin 13 yıllık bir çalışma ile tamamlanacağını söyledi. Zeytinin anavatanın Mardin, Hatay ve Kahramanmaraş üçgeni ile Suriye’nin deniz kıyısını kapsayan bölge olduğunu belirten Türkay, Akdeniz kuşağında da zeytinin anavatanın bulunduğunu belirtti. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü desteğinde Mersin orijinli Sarı Ulak zeytin çeşidinde Klon Seleksiyonu adlı bir ıslah çalışması projesi başlatıldığını kaydeden Türkay şunları söyledi:
"Bu çalışmalar kapsamında Mersin ve Adana illerindeki zeytin bahçeleri taranarak, verim ve kalite yönünden ümitvar bitkiler belirlenmiştir. 4 yıl boyunca gözlemlenmiş ve çalışmalar hastalık ve zararlılara karşı laboratuvar ortamında çalışmalar sürdürülmüştür. 4 yılın sonunda ön plana çıkan 7 klon için istasyonumuzda genetik kaynak ve adaptasyon parseli kurulmuştur. Bu sayede, hem genetik kaynaklarımız koruma altına alınmış, hem de farklı Sarı Ulak klonları eşit şartlarda yarıştırılarak ıslahta Seleksiyon2 aşamasına geçilmiştir. Bu aşamada da ümit var sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Zeytin ıslah çalışmaları uzun yıllar almaktadır. Muhtemelen 2019 yılında zeytin ıslah projemiz sonuçlanacak, yeni tescil edilebilecek çeşit, ülkemiz ve bölgemiz tarımının hizmetine sunulacaktır." 

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.