İzmir Ticaret Odası'ndan israil çıkarması

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yerel odalar tarafından desteklenmesi için harekete geçen İzmir Ticaret odası, bu ülkeye geniş katılımlı bir gezi düzenledi.

29 Nisan 2015 Çarşamba 13:54
İzmir Ticaret Odası'ndan israil çıkarması






İzmir Ticaret Odası'ndan israil çıkarması


Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin yerel odalar tarafından desteklenmesi için harekete geçen İzmir Ticaret odası, bu ülkeye geniş katılımlı bir gezi düzenledi. İZTO'dan bir delegasyon İsrail Ticaret odasını ziyarete geldi. Agritech tarım fuarına denk gelen bu ziyaretin amacı, İzmir ve Ege işadamlarıyla İsrailli iş adamlarının işbirliğini arttırmak.

Delegasyonda İzmir Ticaret Odası başkanı Ekrem Demirtaş ve konsey üyeleri dahşl 33 iş adamı var. İsrail tarafından da İsrail Ticaret odaları birliği başlanı Uriel Lynn, Türkiyede görev yapmış eski diplomatlardan Moshe Kamhi, Uri Bar Ner ve birçok iş adamı katıldı.


Toplantıyı açan İsrail Ticaret Odalar birliği başkanı Uriel Lynn, bütün siyasi sorunlara Türkiye İsrail arasındaki ticaretin 5.8 milyar dolar olduğunu ve şartlar düzeldiğinde bu rakkamın birkaç misli olabileceğini söyledi. İsrailin Türkiyede birçok yatırımı olduğunu, ve bu yatırımlar sonucu ihrac edilen malların bütün dünyaya satıldığını söyledi. Lynn “aramızdaki ticaret bir konteyner daha satmakla sınırlı olmamalı. Bu tip işbirliklerini arttırmalıyız” dedi.

Toplantıda konuşan İsrail Türkiye ticaret konseyi başkanı Menaşe Karmon, “Politik nedenlerden dolayı son dört senedir Türk delegasyon toplantıları gerçekleşemiyor, birçok nedenlerle son dakikada iptal ediliyorlardı. Bu toplantı bu gidişi durdurdu. Ladino’dan bir terimi tercüme ederek “Bu ziyaretinizin kardeşleri olsun diliyoruz” dedi.

İzmir Ticaret odası başkanı da İsraile en son ziyaretinin 1996 da olduğunu söyledi. Kendisinin Milas Yahudi mahallesinde büyüdüğünü, ve birçok Yahudi dostu olduğunu belirtti. İzmirin kozmopolit bir şehir olduğunu, şehirde halen 12 sinagog olduğunu ve Yahudilerin bu şehrin faaliyetlerinde önemli bir rol oynadıklarını anlattı.

Ege bölgesinden İsraile ihracatın 384 milyon dolar, ithalatın ise 100 milyon doların altında olduğunu söyleyen Demirtaş, gerek bu rakamın, gerekse Türkiye İsrail ticaretinin çok daha büyüme potansyeli olduğunu, ve buna çalıştıklarını söyledi.  Demirtaş Ortadoğuda demokrasiyle yönetilen sadece Türkiye ve İsrail olduğundan bu ülkelerin dost olmaktan başka çareleri olmadığını da belirtti.

Toplantı, İzmiri tanıtan bir kısa filmden sonra  hediyelerei ve Türk ve İsrailli iş adamlarının ikili görüşmeleriyle devam etti. Çok sıcak ve samimi bir havada geçen toplantıda İzmirli iş adamları İsraillileri şehirlerine davet ettiler. “Sizi hava alanından karşılarız, ağırlarız” diyenler  de oldu.

Delegasyon Agritech fuarını ziyaret ettikten ve diğer ikili görüşmeleri tamamladıktan sonra Türkiyeye dönecek. KAYNAK: HASTURKTV.com
Son Güncelleme: 29.04.2015 13:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.