Akkaş ihraç edildi, HSYK bu yorumu yaptı

HSYK tarafından meslekten ihraç edilen savcı Muammer Akkaş için HSYK'tan zehir zemberek yorum

17 Ocak 2016 Pazar 10:41
Akkaş ihraç edildi, HSYK bu yorumu yaptı






Akkaş ihraç edildi, HSYK bu yorumu yaptı;  Zehirli ağacın meyvesi zehirli olur

Türkiye'nin yakın tarihine damgasını vuran 25 Aralık savcılarından Muammer Akkaş'ın meslekten atılmasına HSYK'dan tarihi yorum. HSKYK Muammer Akkaş'ı meslekten ihraç ederken 'Zehirli ağacın meyvesi de zehirli olur' yorumunu yaptı.

HSYK'nın, 25 Aralık darbe girişiminin savcısı Muammer Akkaş hakkındaki ihraç kararında ilginç detaylar yer aldı. Kurul, Akkaş'ın soruşturma aşamasında yaptığı usulsüzlükleri, adliye önünde bildiri dağıtmasını, soruşturmayı başsavcıdan gizlemesini sıraladıktan sonra böyle bir soruşturmadan sağlıklı bir sonuç çıkmasının beklenmediğini şu sözlerle aktardı:

'YOK ETMEYE ÇALIŞTILAR' "

Soruşturmanın gayrı meşru yöntemlerle yürütüldüğü, işlemlerin temelden yoksun ve sakat olduğu 'zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir' ilkesi gereği, delil olarak kullanılması ve değerlendirilmesinin mümkün olmadığının tartışma götürmeyecek şekilde net olduğu, soruşturmada rol alan kamu görevlilerinin, soruşturmada izlenen yöntemin hukuk dışı olduğunun farkında oldukları tespit edilmiştir." Şüphelilerin daha sonradan, yasadışı yollarla topladıkları delilleri yok etme girişimi içine girdikleri de vurgulandı.

ENGELLEME YOK

Kararda, "Soruşturma yürüten savcılar görevleri engellendi" eleştirilerine de yanıt verildi. HSYK, dönemin İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı ile Başsavcı vekili Oktay Erdoğan'ın Muammer Akkaş'tan yasalar çerçevesinde bilgi almaya çalıştıkları ancak Akkaş'ın soruşturmayı üstleri konumundaki bu 2 isimden sakladığı anlatılarak, "Dosyanın kendisinden alınması suretiyle cumhuriyet savcısı olarak soruşturma yapması engellenmemiş, daha fazla hukuka aykırı eylem gerçekleştirmesi engellenmiş, kişilerin mağduriyetinin önüne geçilmiştir. İlgilinin sebebiyet verdiği olaylar birlikte değerlendirildiğinde, toplumda yargının güvenilirliği noktasında olumsuz algı oluşmasına yol açarken, çalışma barışının da bozulmasına neden olmuştur" denildi. 25 Aralık soruşturması sırasında sanatçı Orhan Gencebay da ifade verince "Gencebay, diğer şüpheliler dinlenirken telefon dinlemeye takıldı" denilmişti. Ancak gerçeğin böyle olmadığı, Akkaş'ın Gencebay'ı da doğrudan dinlettiği ortaya çıktı. HSYK kararında, "Gencebay'ın neden dinlendiği anlaşılamamıştır" denildi. (Sabah)
Son Güncelleme: 17.01.2016 10:46
Anahtar Kelimeler:
HSYKMuammer Akkaş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.