TÜRKTOB BAŞKANI GENÇER: “YAĞLI TOHUMLARDA VERİMİ ARTIRMAK GEREKİYOR”

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacını önemli ölçüde ithalat yoluyla karşıladığını hatırlatarak, “Yağlı tohumlarda verimi artırmak gerekiyor.

18 Kasım 2013 Pazartesi 00:00
TÜRKTOB BAŞKANI GENÇER: “YAĞLI TOHUMLARDA VERİMİ ARTIRMAK GEREKİYOR”






Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, ülkemizin bitkisel yağ ihtiyacını önemli ölçüde ithalat yoluyla karşıladığını hatırlatarak, “Yağlı tohumlarda verimi artırmak gerekiyor. Bunun yolu yeni bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluluktur” dedi.
Türkiye’nin bitkisel yağ ihtiyacının önemli ölçüde ithalat yoluyla karşılandığını hatırlatan Gençer, “Üretimi artıracak politikaların oluşturulması ve uygulanması uzun dönemli, karmaşık ve çok sayıda ürün ve faktörün rol oynadığı bir süreçtir. Bu süreçte yağ bitkilerinin ekim alanlarının artırılması kadar, birim alan verimini artıracak tekniklerin önem arz etmektedir. Tarımsal üretimde verim artışları sağlanmasının yeni bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluklarla mümkün olacaktır. Son 50 yılda tüm dünyada sağlanan bitkisel verim artışlarının yaklaşık olarak yarısı yeni ve üstün bitki çeşitleri ve kaliteli tohumluk kullanımından kaynaklanmaktadır” dedi.
Son 25 yılda bitkisel yağların tüm dünyada giderek önem kazandığını ve bunun sonucu olarak yağ bitkileri üretiminin ikiye katlandığını, benzer şekilde ülkemizde de verim ve üretim artışları olduğunu kaydeden Gençer, “Türkiye’de resmi verilere göre 1988-2012 yılları arasında üretim alanları azalmasına rağmen mısır, ayçiçeği, kanola, pamuk ve soya üretimde kayda değer artışlar sağlanmıştır. Söz konusu dönemde ayçiçeği verimi yüzde 48, mısır verimi yüzde 85, pamuk verimi yüzde 99, soya verimi yüzde 60, kanola verimi ise 1995’ten bu yana yüzde 185 oranında artış göstermiştir. Bu durum son 25 yılda Türkiye tohumluk sanayisinin ülke tarımına sunduğu yeni ve üstün çeşitlerin verim ve üretim artışlarına olan katkısını göstermektedir” diye konuştu.
“MISIR, AYÇİÇEĞİ VE PAMUK TOHUMLUKLARI İHRAÇ EDİLİYOR”
Gençer açıklamasına şöyle devam etti:
“Son dönemde tescil ve kayıt ettirilen mısır, ayçiçeği, pamuk, kanola ve soya çeşitlerinin büyük bir kısmı özel firmalara aittir. Ülkemizde halen 30 kadar ayçiçeği, 100’den fazla mısır, 35 pamuk, 10 soya çeşidine ait yurt içi üretim yapılmaktadır. Türkiye’de üretilen mısır, ayçiçeği ve pamuk tohumlukları büyük ilgi görmektedir. Bu üç üründe de her yıl yaklaşık olarak 100 milyon dolarlık ihracat yapılmaktadır. Yurt içinde ise tescil ettirilerek çiftçimizin hizmetine sunulan çeşitlerin sayıca çokluğu, adaptasyon alanlarının genişliği, üstün verim ve kalite özellikleri Türkiye tarımı için bir kazançtır. Birim alan veriminde sağlanan ve türüne göre dekarda 2,5 ila 17 arasında değişen yıllık verim artışları dikkat çekmektedir. Sektör olarak amacımız bu verim artışlarını devam ettirerek, bitkisel yağ açığımızın kapanmasına katkıda bulunmaktır.’’
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.