BAKAN EROĞLU’NDAN HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ MESAJI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşlara hayvan varlığını el birliğiyle koruma çağrısında bulunarak “Gayemiz el ele vererek hayvanların hayat hakkına sahip çıkmak ve onların hayat şartlarını daha da iyileştirmektir” dedi.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
BAKAN EROĞLU’NDAN HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ MESAJI






Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vatandaşlara hayvan varlığını el birliğiyle koruma çağrısında bulunarak “Gayemiz el ele vererek hayvanların hayat hakkına sahip çıkmak ve onların hayat şartlarını daha da iyileştirmektir” dedi.
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Bakanlık olarak yabani ya da evcil ayrımı yapmaksızın bütün hayvanların yaşama haklarının korunması için çalıştıklarını vurguladı. Türkiye’nin hayvan hakları konusunda önemli adımlar attığına işaret eden Eroğlu, 1978 yılında yayımlanan “Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi” ve ülkemiz tarafından 2003 yılında imzalanan “Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi” kapsamında 2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu Kanuna dayanarak hazırlanan yönetmelik kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Bakan Eroğlu, Bakanlıkça yapılan çalışmaları şöyle özetledi:
“- Belediyelerce ve Bakanlık desteğiyle toplam 308 bin 783 adet sokak hayvanı kısırlaştırılarak, aşılanmıştır.
- Bakanlığımızca sokak hayvanlarının bakımı ve rehabilitasyonu için belediyelere 2009-2011 yılları arasında 4 milyon 311 bin TL kaynak aktarılmıştır.
- 250 hayvan kapasiteli geçici hayvan bakımevi tip projesi hazırlanmıştır. Söz konusu proje kapsamında bakımevi yapımı ile alakalı olarak bugüne kadar Afyonkarahisar, Kırıkkale, Yozgat-Şefaatli, Kars, Ardahan, Niğde, Kütahya, Mardin, Erzincan, Ankara-Elmadağ olmak üzere 10 belediyeye bakımevi yapımı için ödenek desteği verilmiştir.
- 2013 yılı içinde Trabzon ve Kocaeli Belediyeleri’ne 800 bin TL geçici bakımevi yapımı için ödenek aktarılmıştır. Diğer taraftan şu an itibariyle 64 bin kapasiteli 197 adet geçici hayvan bakımevi bulunmaktadır. 2004-2012 yılları arasında 317 bin 266 sahipsiz hayvanın rehabilitasyon işlemi sağlanmıştır.
- Sokak hayvanlarının korunması, yaşatılması ve sahiplendirilmesinin sağlanması maksadıyla 2010 yılında ‘Koru ve Yaşat’ kampanyamız kapsamında 2011 yılında 24 bin adet sokak hayvanının rehabilitasyonu sağlanmıştır. ‘Susuyorum Ama Konuşamıyorum’ sloganıyla 81 ile dağıtılmak üzere sokak hayvanları için oluşturulan 40 bin adet su kabı dağıtılmıştır.
- Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar ile alakalı problemlerin çözümlenebilmesi maksadıyla 81 ilimizde İl Hayvan Koruma Kurulları oluşturulmuştur.
- Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik çerçevesinde deney hayvanı kullanan 98 adet kurum ve kuruluşların hayvan deneyleri yerel etik kurulları oluşturulmuştur.
- Bakanlık olarak faaliyetlerimiz sokak hayvanları ile sınırlı kalmayıp, kışın zor şartlarında açlıktan telef olmamaları için yabani hayvanlara da helikopterler ile yiyecek bırakılması işlemini de yürütmekteyiz. Bu maksatla 2012 yılı içinde 330 ton yiyecek bırakılmıştır.
- Bireyleri azalan türleri koruma altına alarak nesillerinin devamını sağlamak maksadıyla üretilerek yaban hayat sahalarına yerleştirmekteyiz. Bunlara misal olarak kelaynak, alageyik, ceylan, kırmızı benekli alabalık, Anadolu yaban koyununu sayabiliriz.”
“SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIMIZI KUTLUYORUZ”
Hayvanların tabii şartlar altında yaşayabilmelerini temin etmek için Bakanlık olarak büyük bir gayret içinde bulunduklarını kaydeden Bakan Eroğlu, “4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle hayvan haklarının korunması konusunda özveri ile çalışma yapan sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin bu konuda yapmış oldukları faaliyetleri destekliyor, kendilerini can-ı gönülden kutluyor, başlattıkları başarılı çalışmalarının artarak devam etmesini ve Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Bakan Eroğlu, hayvan haklarının korunması ve geliştirilmesi maksadıyla hem mevzuatta hem de idari sahada çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.