KAZAN 13 ÜLKEDEN 64 BİLİM İNSANINI AĞIRLADI

Kazan Belediyesi ile Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK) tarafından düzenlenen 2.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
KAZAN 13 ÜLKEDEN 64 BİLİM İNSANINI AĞIRLADI






Kazan Belediyesi ile Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Kazan-Ankara ve Çevresi Halk Kültürü sempozyumu, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk’ün sunduğu “Kazan’da Delikanlı Örgütü” adlı bildiriyle sona erdi.
Belediye Kültür Merkezi’nde 2 Ekim Çarşamba günü başlayan ve bugün sona eren sempozyuma Türkiye ve yurt dışından katılan 64 akademisyen hazırladığı bildirileri sundu. Katılımcılar Kazan’da Delikanlı Örgütü, Kazan kavurması, halk müziğinin yozlaşmasına karşı alınması gereken önlemler, Fethiye Mahallesi Camii ve Türk sanatındaki yeri, çocuk oyunları, ölüm ve definle ilgili inançlar, muhtelif açılardan Kazan adı, pazar duası, iletişim çağında kültürel tanıtım sorunu, Turasan Bey ve Türbesi, sinsin oyunu ve halk hekimliği gibi farklı konularda bildiriler sundular. Sempozyumun son oturumunda söz alan Kazan Belediye Başkanı Dr. Lokman Ertürk, “Kazan’da Delikanlı Örgütü” konulu bir bildiri sundu. Ertürk, bildirisinde Delikanlı Örgütü’nün kuruluşu, görev ve sorumlulukları, Delikanlı Başı’nın seçilmesi gibi konularda bilgiler verdi. Başkan Ertürk, damat adayının babasıyla kız istemeye giden Delikanlı Başı’nın söz kesildikten sonra damadın babasına “uğurlu kademli olsun” diyerek daha sonra ferfene eğlenceleri ve yoksul delikanlıların düğünleri ve köyün ihtiyaçlarında kullanılmak üzere adına zırtapoz denilen bir miktar para aldığını söyledi. Ertürk konuşmasına şöyle devam etti:
“Delikanlı Örgütü yerine getirdiği görevler nedeniyle kendisini topluma kabul ettirmiştir. Sürekliliğini devam ettirmek ve yaşamak için görevlerini önemser ve uygulamalarda da kesinlikle ödün vermez. 1930’lu yıllarda Örencik Köyü Delikanlı Başı Hidayet Atalay zamanında komşu Yassıören köyüne kız verirken istenen zırtapoz parası pazarlığındaki anlaşmazlık sonucu büyük kavga çıkmış, ancak sonra olay tatlıya bağlanarak düğüne kaldığı yerden devam edilmiş. Sonuç olarak milli kültürümüzdeki gelenek, görenek, erdemlilik, yardımlaşma ve ahlaklı olmak gibi en güzel biçimde yansıtan Delikanlı Örgütü şimdilik isimsel olarak varlığını korumakta. Ülkemizdeki toplumsal değişmeler de Delikanlı Örgütü’ne yansımış ve örgüt yok olmaya yüz tutmuştur. Özellikle Delikanlı Örgütü’nün yaşatıldığı köylerimizde merkeze olan göçler neticesinde köylerde genç nüfus sayısı azalmış, bu bölgede yaşayan gençlerimiz ise televizyon ve internet gibi iletişim araçlarını kullanmayı tercih etmekte, bir araya gelmemektedir. Biz de Kazan Belediyesi olarak başta bu Delikanlı Örgütü olmak üzere unutulmaya yüz tutan değerlerimizi gün ışığına çıkarmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Düzenlediğimiz bu 2. Uluslararası sempozyum da bunun en güzel göstergesidir.”
Bildirisini sunmasının ardından HKAK Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Ertürk’e katılım belgesini vererek, Türkiye de ilk defa bir belediye başkanının bilimsel bir sempozyumda bildiri sunduğunu ve bu özelliğiyle de tarihe geçtiğini söyledi. Oturum Başkanı Nail Tan da Yaren, “Ferfene gibi sohbet ve yardımlaşma toplantıları 2009 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Dünya Kültür Miras Listesi’ne alınmıştır” dedi.
Belediye başkanının teşekkür konuşmasının ardından sempozyuma katılan katılımcılar belediye, kaymakamlık ve adliyeyi ziyaret ederek, Kılıçlar köyünde onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.