YEREL TARİHÇİ BEHİÇ GALİP YAVUZ’DAN SON ÇALIŞMA: ÖDEMİŞ’İN HALK BİLGİSİ

Ödemişli yerel tarih araştırmacısı ve yazar Behiç Galip Yavuz, Ödemiş’in halk kültürünü son çıkardığı “Ödemiş’in Halk Bilgisi” adlı kitabında topladı.

11 Ekim 2013 Cuma 00:00
YEREL TARİHÇİ BEHİÇ GALİP YAVUZ’DAN SON ÇALIŞMA: ÖDEMİŞ’İN HALK BİLGİSİ






Ödemişli yerel tarih araştırmacısı ve yazar Behiç Galip Yavuz, Ödemiş’in halk kültürünü son çıkardığı “Ödemiş’in Halk Bilgisi” adlı kitabında topladı. İlk bölümde Ödemiş’in, coğrafi ve tarihi çevresi ile tanıtıldığı 600 sayfalık geniş kapsamlı kitapta, Ödemiş ve çevresi ile ilgili çok sayıda kültürel bilgi yer alıyor.
Uzun bir uğraşın sonucunda ortaya çıkan kitabı ile ilgili bilgi veren Behiç Galip Yavuz, “Ödemiş’e dışarıdan atanmış bir öğretmene, memleketindeki arkadaşı ‘Bana Ödemiş hakkında bilgi verir misin?’ diye istemde bulununca, ‘Ödemiş dedikleri / Kumpirdir yedikleri / Hiç aklımdan çıkmıyor / Hadi gari dedikleri’ dizelerini yazıp göndermiş. Bu dizeler Ödemiş’i, Ödemişli’yi tam olarak anlatır mı bilmem. Ama çok zengin bir kültür ve tarih hazinesinin üstünde oturuyoruz. Altınızdakinin ne olduğunun ayrımına vardığınız gün, bizim gibi kalemi, kâğıdı elinize alıp, yıllarca sürecek olan bir halkbilgisi çalışmasına adım atacaksınız demektir. Bu kitap da bunu karşılamak için hazırlanmış bir çalışmadır” dedi.
Yavuz, kitapla ilgili şu bilgileri de verdi: “Bu halkbilgisi çalışmamız 1968’den bu yana kesintilerle de olsa yıllar süren bir çabanın, derlemenin, birikimin ürünüdür. Yeterli midir? Yöremiz insanının her kültürel ögesi derlenmiş midir? Bu sorulara yanıtımız kesinlikle ‘hayır’ olacaktır. Çünkü bu tür halk bilgisi derlemeleri zaman ve sabır isteyen çalışmalardır. Derlemelerimizi yaparken yardımlarını gördüğümüz birçok ağabeyimize, dostumuza, arkadaşımıza burada şükranlarımızı sunmayı bir görev biliriz. Kitabımızın teşekkürler bölümünde adları geçen bu kişilerden kimileri artık aramızda yok. Onlara Tanrı’dan rahmetler diliyoruz. 44 yıldır sürdürdüğümüz ve zaman zaman kimi kitaplarımıza yayımladığımız bu çalışmalar dosyalar halinde elimizde birikti. Onları kitaba aktararak okuyucuya sunmak bir görev haline geldi. Ödemişli’lerden topladığımız, derlediğimiz bilgileri bu yapıtla tüm halkımızın okumasına, beğenisine sunuyoruz”
Kitapta Ödemiş’in yanı sıra Beydağ’ın da yer aldığını belirten Yavuz, “Eski Palaiapolis (Balyambolu), şimdiki adıyla Beydağ, Ödemiş’e bağlı bir bucak iken 1987’de ilçe merkezi yapıldı. Bu nedenle Ödemiş’in Halk Bilgisi çalışmamızda Beydağ’ı dışlamamız mümkün değildi. Kitabımızda Beydağ ilgili derlemelere de yer verildi” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.