Almanya'da sıcak ve uzun günlerde oruç tutanlara uyarı ve tavsiyeler

Hakan AYTAŞ- KÖLN - -Hava sıcaklıkların arttığı Almanya'da Dr. Seda Türköz oruç tutanlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Almanya'da hava sıcaklıkları artmaya devam ediyor ve hafta sonu bazı kentlerde 40 derecenin üzerine çıkacak....

01 Temmuz 2015 Çarşamba 14:33
Almanya'da sıcak ve uzun günlerde oruç tutanlara uyarı ve tavsiyeler






Hakan AYTAŞ- KÖLN - -Hava sıcaklıkların arttığı Almanya'da Dr. Seda Türköz oruç tutanlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Almanya'da hava sıcaklıkları artmaya devam ediyor ve hafta sonu bazı kentlerde 40 derecenin üzerine çıkacak. Yılın en uzun günlerine denk gelen Ramazan ayı nedeniyle Almanya'da oruçlu geçirilen süre ise günde 18 saati buluyor. Doktor Seda Türköz, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde çıktığı bugünlerde oruç tutanları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Göçmenler Sağlık Merkezi'nde tıbbi danışman olarak görev yapan Dr. Seda Türköz, susuz kalan bir insanın sağlığının tehlikeye girebileceğine dikkati çekti. Dr. Türköz, “Vücutta su kaybı baş ağrısı, baş dönmesi, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik ve huzursuzluk hâline neden olabilir. Bir insan günde 2-2,5 litre su tüketmeli. Ağır işlerde çalışanlarda ve sıcak ortamlarda bulunanlarda bu miktar daha fazla olmalı” dedi. Kronik hastalığı olanların, yaşlıların ve hamilelerin risk grubunda bulunduğunu hatırlatan Dr. Seda Türköz, bu kişilere oruç tutmamaları tavsiyesinde bulundu. “SEBZE VE MEYVE TÜKETİN, AYRAN İÇİN” Dr. Seda Türköz sahur ve iftarlarda nasıl beslenilmesi konusunda ise şunları söyledi “Susuzluğa karşı, günlük alınması gereken 2- 2,5 litrelik su iftarla sahur arasında yavaş yavaş alınmalıdır. Sebze ve meyveye ağırlık verilmeli. Şekerli içeceklerden kaçınılmalı. Suyun içine limon sıkarak, şekersiz limonata yapılabilir. Ayran susuzluğun giderilmesinde çok yararlıdır. İçine biraz tuz atarak vücudun tuz ihtiyacı da karşılanabilir. Oruç tutmak insan vücudu için zorlu bir dönem. Yine bu dönemde hamur işi yiyeceklerden ve şekerden kaçınılmalı. Bu ilk etapta açlık kan şekerini yükselterek bir rahatlama verse de daha sona çok önemli sağlık sorunlarına neden olmakta. Baklava- börek yerine kiraz, kavun, karpuz yesinler. Zaten yaz ayları meyve açısından çok zengin. Diğer yandan sofrada kalma süresi uzatılmalı ve yemeği yavaş yemeli. Sahurda ağır yemekler yerine peynir, zeytin, salatalık, domates gibi kahvaltı türü şeyler tercih edilmeli.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.