Et fiyatları neden pahalı?

Et fiyatlarının olağanüstü durdurulamayan artışı tüketicileri mağdur ediyordu. Et-Bir Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı bu artışın sebebini açıkladı.

05 Aralık 2015 Cumartesi 10:12
Et fiyatları neden pahalı?






Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (Et-Bir) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, Türkiye’de talep yüksek olmasına karşın, arz yetersizliğinin etkisiyle yükselen et fiyatlarının, tüketicilerle birlikte besici ve et endüstrisini de olumsuz etkiledi-ğine söyledi. Bılıkçı, piyasanın tüm bileşenlerini vuran yüksek et fiyatlarına tek çözümün ithalat yerine kasaplık hayvan varlığının artırılmasıyla sağlanabileceğini vurguladı.

PAHALI DİYE YEMİYORUZ

Et-Bir Başkanı Bılıkçı, Türkiye’de kırımızı ete yüksek talep olmasına karşın, yüksek fiyatlar nedeniyle, kişi başına et tüketiminin, 12 kilo ile, 36 kilo olan Avrupa Birliği (AB) ortalamasının üçte biri düzeyinde kaldığına dikkat çekti. Kırmızı etin, özellikle gelişmekte olan çocuklar için çok önemli oldu-ğunu vurgulayan Balıkçı, “Kırmızı et tüketiminin artmasını bekliyoruz. Ancak, yüksek fiyatlar buna geçit vermiyor” dedi.

14 LİRADAN 25’E ÇIKTI

Karkas et fiyatlarının 2014 yılında 14 – 15 lira seviyesindeyken bugünlerde 25 lira civarına geldiğine dikkat çeken Bılıkçı, “Etlik besi hayvan sayısının yetersiz kalması fiyatları artırıyor. Süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle damızlık ineklerin kesilmesinden dolayı geçmişte bir besi hayvanı krizi yaşandı. Hayvan varlığı bu nedenle düştü. Açığı kapatmak için 2009-2013 yıllarında yapı-lan ithalat ile rahatladı. Ancak 2013 sonrası ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle bakanlık et ithalatını durdurdu. Bakanlığın besilik hayvan ithalatını durdurması açığı büyüttü ve fiyat artışları hızlandı” diye konuştu.

BESİCİLERİ KORUYORMUŞ!

Et ve Süt Kurumu’nun “besicileri korumak” için fiyatları yüksek tutuğunu belirtiğini anlatan Bılıkçı, “Bu nedenle Et ve Süt Kurumu’na, bir yıl içinde 14-15 lira düzeyinden, 25 liraya çıkan fiyatların aşağıya çekmek için verilen ithalat yetkisi gerçekte sonuçsuz kaldı. Bir yılda yüzde 80’in üzerinde artışla 27 lirayı gören karkas et fiyatlarının 25 liraya geri döndürülmüş olması başarı olarak nitelendirilemez” şeklinde konuştu.

3,5 EURO’YA ALIYOR 21,5 LİRAYA SATIYOR

Mustafa Bılıkçı, Türkiye’deki et fiyatlarının artışında rol oynayan bir diğer sorunun maliyet olduğunun altını çizdi. Bılıkçı, Et ve Süt Kurumu’nun sıfır gümrük avantajı nedeniyle kilosunu 3.5 euro (11 lira) maliyet ile aldığı eti piyasaya 21.5 liradan vermesinin de fiyatların yüksek kalmasında önemli etki yaptığının kaydetti.
Son Güncelleme: 05.12.2015 10:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.