Yanlış adaya oynayan kumarhaneler kralını zor günler bekliyor

04 Aralık 2012 Salı 10:33
Yanlış adaya oynayan kumarhaneler kralını zor günler bekliyor






ALABAMA (CİHAN)- ABD'de Başkan Barack Obama´nın yeninden seçilmemesi için Cumhuriyetçi Parti'ye150 milyon dolar seçim yardımında bulunan kumarhaneler kralı Sheldon Adelson´ı zor günler bekliyor.

Hakkında 2010 yılında Adalet Bakanlığı tarafından açılan iki soruşturmanın bulunduğu belirtilen Adelson, bu hafta seçim yardımında bulunduğu Cumhuriyetçiler ile başkent Washington´da bir araya gelmeyi planlıyor. Hakkında yürütülen soruşturma için siyasi destek arayacağı tahmin edilen Adelson'un, partinin kampanya yöneticileri ile buluşmaya çalışacağı öngörülüyor.

2012 Başkanlık ve Kongre seçimlerinde Obama´nın yeniden seçilmemesi için 100 milyon dolar vaat eden Adelson, bu sözünü fazlasıyla tuttuğu anlaşıldı. Seçimlerde Cumhuriyetçi başkan ve Kongre adaylarına toplam 150 milyon dolar seçim bağışı yaptığı belirtilen Adelson´ın Demokratlara ve Başkan Obama´ya karşı neden servet döktüğü de gün yüzüne çıkmaya başladı. Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmalardan birisi özellikle Adelson´un başını ağrıtacak görünüyor. Zira soruşturma Adelson´ın yurtdışında usulsüz para transferi yaptığı ve kara para akladığı yolunda.

Forbes dergisine göre kişisel serveti 20,5 milyar dolar olan Andelson, yalnızca Amerika´da değil yurt dışında da kumarhaneler işletiyor. Son ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı yarışında Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich´i destekleyen Andelson, adayının kaybetmesi üzerine Romney için bağışta bulunmaya başlamıştı. Romney´nin İsrail gezisinde yanında ayrılmayan Andelson'un, eski başkan adayının Filistin karşıtı sert söylemlerinin ardında olduğu ileri sürülüyor.

Wall Street Journal gazetesinde Ekim sonunda yayınlanan haberde Andelson´ın Las Vegas´taki kumarhanelerinde kara para akladığına dair savcıların bazı belgelere ulaştığını yazmıştı. Aynı haberde Andelson´ın sahibi olduğu Sands kumarhanesinin Asıf Ömer Sıddıki isimli sözde öüşteriye 100 milyon dolar transfer ettiği 2009 yılında tespit edilmişti. Aynı şekilde Çin doğumlu Meksikalı Zhenil Ye Gon isimli işadamı üzerinden Macau adasına 85 milyon dolar transfer edilmişti. Yapılan soruşturmada 2007 yılında görülen usulsüz para transferi üzerine California mahkemesi Zhenil hakkında tutuklama kararı çıkarmış ancak bu şasıs 2009 yılında kayıplara karışmıştı.

Geçtiğimiz seçimde Cumhuriyetçi Parti´nin başkan adayı Mitt Romney ve çevresindeki kurmayları ile yakın ilişki kuran Adelson, Karanlıklar Prensi olarak bilinen Kral Rove´ninyönettiği `Crossroads GPS´ isimli siyasi kampanya grubuna 40 milyon dolara yakın bağışta bulunmuştu. Adelso, eşi Miriam ile Romney'e destek veren `Restore Our Future´ adlı grup aracılığıyla da 20 milyon dolar bağışta bulunmuştu. Yine Andelson Obama´nın tekrar seçilmemesi için Charles ve David Koch kardeşlerin yürütüğü kampanyaya da 15 milyon dolar bağışlamıştı. Ayrıca kayıtlara göre Andelson ile eşinin sadece siyasi kampanya (super PAC) grupları vasıtasıyla Cumhuriyetçi Kongre adaylarına 54 milyon dolar bağışta bulunduğu kayıtlarda yer alıyor. Andelson 2010 yılında Yüksek Mahkeme´nin izni ile kurulan super PAC´lere en fazla bağışta bulunan isim olarak tarihe geçti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.