Hanefi bostan: “yandaş okul müdürü atamalarını protesto için 24 eylül’de ankara’dayız”

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd.

19 Eylül 2013 Perşembe 00:00
Hanefi bostan: “yandaş okul müdürü atamalarını protesto için 24 eylül’de ankara’dayız”






Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, okul müdürü atamalarını protesto etmek için 24 Eylül’de Ankara’da eylem yapacaklarını söyledi.
Hanefi Bostan, yönetici atama yönetmeliği ile kurum müdürlüklerine atanacaklara yazılı sınavın yanı sıra sözlü sınav getirilmesine tepki göstererek, “Objektif ilkelerin yerle yeksan olduğu mülakat sınavlarında, bazı adaylara yazılı sınavdan yüksek puan almasına rağmen, sözlü sınavda düşük puan veriliyor; bazı adaylara da yazılı sınavdan düşük puan almasına rağmen sözlü sınavda yüksek puan veriliyor. Sözlü sınavdan yüksek puan verilen adaylar ise her ne hikmetse hükümete yakınlığıyla bilinen yandaş sendikanın üyelerinden oluşuyor. Yandaş-Sen’in üyelerinin açıkça kayırılması, diğer sendikaların üyelerine ve sendika üyesi olmayanlara düşük puanlar uygun (!) görülmesi torpilin en açık kanıtıdır. Sözlü sınavlarda değerlendirme komisyonun keyfi ve elindeki liste doğrultusunda hareket ettiği su götürmez bir gerçektir. Sözlü sınavlardaki torpilli puanları tesadüf olarak nitelemek ya da bunun altında art niyet aramamak iyi niyetle de bağdaşmaz. Malum sendika her ne kadar açıklama yaparak hak ve adalet naraları atsa da, üyelerinin kayırılması için hiçbir girişimde bulunmadıklarını ve bulunmayacaklarını söylese de, buna kargaların bile güleceği çok açıktır” dedi.
Uygulama sonrası bazı atamaların torpille yapıldığını savunan Bostan, “İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan sözlü komisyonun, bizzat MEB Müsteşarı Yusuf Tekin tarafından değiştirildiği söylenmektedir. Önceki komisyonun adil bir mülakat yapacağı endişesi taşıyan Tekin’in yetkisi olmadığı halde komisyonu değiştirerek, gayri ahlaki davrandığı duyumları ayyuka çıkmıştır. Şayet bu iddialar gerçek ise Tekin görevinden derhal istifa etmelidir. Komisyonda Bakanlığın önereceği sadece bir kişi bulunmaktadır. Bunun dışında MEB Müsteşarının komisyona müdahale etmesi tam anlamıyla skandaldır. Malum sendikanın sözlerini yalanlayan o kadar çok örnek vardır ki… Bunlardan birisi de Kırıkkale’de yaşanmıştır. Kırıkkale’de yazılı sınavdan 86,86 puan alan ve yazılı sınav birincisi olan Türk Eğitim-Sen üyesine sözlü sınavda 34 puan verilmiş; yazılı sınavda onuncu sırada bulunan yandaş sendikasının üyesine sözlü sınavdan 100 puan verilmiştir” açıklamasında bulundu.
Hatay’da yazılı sınavda 92 puan alarak Hatay il birincisi olan Türk Eğitim-Sen üyesine sözlü sınavda 42 puan verilip, bu yönetici adayının Hatay ilinde en düşük sözlü sınav puanı alan kişi olduğunu öne süren Bostan, “Ancak aynı sınavda komisyon üyesi olan bir kişi ile akrabalığı olan bir adaya ise sözlü sınavda 99,20 puan verilmiştir. Bursa’da yazılı sınavı kazanıp mülakata giren 214 idareci adayından 90 üzeri en yüksek puan verilen 75 adaydan 71’i yandaş sendika mensubudur. Okul müdürlüğü koltukları Eskişehir, Afyonkarahisar, Denizli, İzmir, Kırıkkale, Zonguldak, Tokat, Gaziantep ve daha birçok ilde adeta satılığa çıkarılmıştır” dedi.
Bostan, sözlü sınavda ne ses kaydı, ne de görüntü kaydı olmadığını ifade ederek, “Komisyonun neye göre puan verdiği belli değildir. Parti teşkilatları ve sözde bir sendikanın ortaklaşa hazırladığı listeler komisyonun önüne gitmekte, daha sonra da şaibeli puanlar peşi sıra gelmektedir. Şunu net olarak söylemeliyiz ki; yazılı sınavda mesleki olarak yeterliliğini kanıtlamış kişilerin sözlü sınava tabi tutulması ve sözlü sınavda da düşük puan verilmesi yönetici kadrolarına hak etmeyenlerin atanması anlamına gelmektedir. Yönetici atamalarında sözlü sınavların galibi ne yazık ki yağlama-yıkama konusunda ustalığını konuşturan, ideolojileri örtüşen, hükümete yakınlığı bulunan kişilerdir” ifadelerini kullandı.
“Sözlü sınavlarda yapılan adam kayırmacılıkla öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, okullarımız ehil olmayan kişilere emanet edilmektedir” diyen Bostan, “Hak etmediği bir makama torpille gelen bu kişiler okullarının başarılı olmasını nasıl sağlayacak; utanmadan, yüzü kızarmadan o makama nasıl oturacaktır? Adalet düzenini iğfal ederek o makama gelen okul müdüründen eğitime hayır gelir mi? Ehil olmanın yerini yandaşlığa bıraktığı bu atamalara temiz bir toplum, temiz bir gelecek için 7’den 70’e herkes karşı çıkmalıdır. Öte yandan yönetici atamalarında ahlaksızlıklar bununla da bitmemektedir. Yandaş sendika sözlü sınavlar ile birlikte üye avına çıkmıştır. Makam için adeta kul köle olan zatlar, sırf o koltuklara oturmak için sendikasını değiştirmekte, adeta haysiyetini ayaklar altına almaktadır. Koltuk sahibi olmak için her türlü kirli yönteme başvuran, riyakârlığı ilke edinen bu kişiler öğretmenlik mesleğine kara leke sürmektedir. Zaten bu tür insanların yeri eğitim çalışanlarının haklarını dürüst bir şekilde savunan sendikalar değil, ağababalarının talimatları doğrultusunda hareket eden, siyasi erkin kuklası olan sözde sendikalardır” dedi.
“YÖNETMELİĞİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇTIK”
Türk Eğitim-Sen’in, Yönetici Atama Yönetmeliği’nin iptali için dava açtığını kaydeden Hanefi Bostan, açıklamalarını şöyle sürdürdü;
“Ayrıca bazı illerde, yazılı sınav puanı üstünlüğüne göre sözlü sınava çağırılan adaylardan yönetmelikte olmamasına rağmen Ek-1 Değerlendirme formu ve bu forma ilişkin belge istenilmiştir. Bu durumun sınava girecek adaylar arasında eşitliği ve komisyonun kişilere vereceği puanların objektifliğini zedelemesi nedeniyle Ek-1 Değerlendirme formunu ve bu forma ilişkin belgeleri isteyen il milli eğitim müdürlükleri hakkında da Türk Eğitim-Sen olarak suç duyurusunda bulunduk. Yargının bu rezalete gereken dersi vereceğine inanıyoruz. Bu noktada sorumluluk makamındakiler de nasıl bir Türkiye yarattıklarının farkına varmalıdır. Bu minvalde, Türk Eğitim-Sen yandaş yönetici atamalarını ve bu atamaların mimarı olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’i protesto edecektir. Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelecek olan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanları, Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, teşkilatlarımız ve yüzlerce yönetici adayı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın önünde büyük bir uyarı eylemi yapacağız. Eylemde makam koltuklarını yandaşlara peşkeş çekenleri, yönetici atamalarında usulsüzlük ve ayrımcılık yapanları, adalet kavramının içini boşaltanları, hukuku alaşağı edenleri çocuklarımıza tertemiz bir gelecek bırakmak için en yüksek perdeden istifaya çağıracağız. Buradan Sayın Avcı’ya da sesleniyoruz: yandaşlarının değil, tüm eğitim camiasının bakanı ol. ‘Benden olmayan müdür olamaz’ deme, herkese eşit mesafede ol. Dışlayıcı değil, kucaklayıcı ol. Ya herkesin bakanı ol ya da istifa et.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.