Elektronik ve beyaz eşyada takside sınır geliyor

Kredi kartlı taksitlerin uzun vadelere yayılması tüketicinin sırtındaki faiz kamburunu artırınca BDDK harekete geçti

27 Kasım 2013 Çarşamba 07:06
Elektronik ve beyaz eşyada takside sınır geliyor






 

Kredi kartlı taksitlerin uzun vadelere yayılması tüketicinin sırtındaki faiz kamburunu artırınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu harekete geçti. Kredi kartına sınır konulması için taslak tamamlandı. BDDK Başkanı Mukim Öztekin, “Taslakta, elektronik, araç kiralama ve kuyumculukta taksit sayısı 6 ay ile sınırlandırıldı. Beyaz eşya ve mobilyada üst sınırı 12 ay olarak belirlenmiştir. Gıda ve akaryakıta ise kesinlikle taksit yok” dedi.

TASLAKTA YENİ SINIRLAMALAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan dün yapılan son dakika açıklamasında kredi kartlarına taksit konusunda taslağın tamamlandığı belirtildi. Başbakan Yardımcısı Ali babacan’ın üzerinde ısrarla durduğu kredi kartlarına taksit sınırı konusunda somut adım atıldı. BDDK Başkanı Mukim Öztekin imzasıyla yayımlanan açıklamada, farklı sektör kategorilerinde farklı taksit sayıları öngörüldüğünü belirterek, “Taslakta, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6 ay ile sınırlandırılırken, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12 ay olarak belirlenmiştir. Gıda ve akaryakıt alımlarında taksitlendirmeye kesinlikle imkan yoktur” denildi.

AMAÇ TASARRUFLARI ARTIRMAK

BDDK’nın açıklamasına göre tasarrufların artırılması ve cari açığa katkı için bireysel kredilere ilişkin üç yeni düzenleme taslağı hazırlandı. Bu yolla hane halkları borçluluğunun azaltılması ve ekonominin yüksek ve istikrarlı büyüme dinamiği yakalamasına katkı amaçlandı.

TAKSİT SINIRI 9 AY OLACAK

Düzenleme taslaklarından biriyle kredi kartlarının taksitlendirilmesine sınırlamalar getiriliyor. Buna göre genel taksit sayısı, mevcut ortalama taksit sayısı olan 9 ayla sınırlandırılacak. Farklı sektör kategorilerinde farklı taksit sayıları öngörülüyor. Örneğin elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit 6 ay ile sınırlı tutuluyor. Beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı ise 12 ay olarak belirlendi. Gıda ve akaryakıtta taksitlendirmeye ise kesinlikle izin yok.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.