ESOGÜ’DE AHİLİK PANELİ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’nün Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlediği ‘Ahilik’ konulu panel, İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti.

24 Eylül 2013 Salı 00:00
ESOGÜ’DE AHİLİK PANELİ






Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’nün Ahilik Haftası dolayısıyla düzenlediği ‘Ahilik’ konulu panel, İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen’in yönetiminde gerçekleşen panele konuşmacı olarak Şair-Yazar Mustafa Özçelik ile ESOGÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ejder Okumuş katıldı.
Panel yöneticisi olarak kısa bir açılış konuşması yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen, panelde, ahilik konusunda elde edilen tecrübelerin, bugünün diline uydurulması konusunda yapılabileceklerin ele alınacağını ifade etti.
İlk konuşmacı Şair-Yazar Mustafa Özçelik, ahiliğin bu çağda yeniden hatırlanıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. Ahiliğin; anlayış, değer, ilke ve uygulamalarıyla hayatımıza yeniden girmesi dileğini kendisini dinleyenlerle paylaşan ve konuşmasında ağırlıklı olarak Eskişehir’de ahiliği anlatan Mustafa Özçelik, Eskişehir’in 13. yüzyıldan itibaren ahiliğin Anadolu’daki önemli bir merkezi haline geldiğini söyledi. Mustafa Özçelik, kabri Bilecik’te olmasına rağmen Ahi Şeyh Edebali’nin de konakladığı ve ilk zaviyesini açtığı yerin Eskişehir’in Uludere Köyü olduğunu ifade etti. Mesleki, sosyal ve ekonomik örgütlenmesiyle ahiliğin şehirleşmenin altyapısını hazırladığını belirten Mustafa Özçelik, ahiliğin kurucusu Ahi Evran’ın oluşturduğu sistemin o çağ için bir devrim olduğunu söyledi. Mustafa Özçelik hem dünyevi hem de ruhani bir yapı olarak ahiliğin, ruhunu Kur’an-ı Kerim ve sünnetteki temel ilkelerden aldığını belirtti. Ahiliğin temel işlevinin belli değer ve ilkelere bağlı olarak iş ve meslek öğretimi olduğunu ifade eden Mustafa Özçelik, ahilik sisteminin üyelerini gündüzleri iş yerinde mesleki, geceleri ise ahi zaviyelerinde sanatsal, edebi, dini ve ahlaki eğitime tabi tuttuğunu kaydetti. Mustafa Özçelik ahilik tecrübesinden günümüzde de yararlanmanın, ülkemizin büyük devlet olma vizyonu açısından önemli olduğunu söyledi.
Panelin diğer konuşmacısı Prof. Dr. Ejder Okumuş ise, ahilik kurumunun kendisinin aklına öncelikle güzel ahlakı getirdiğini belirtirken, Ahi Evran ve takipçilerinin eserlerine bakıldığında ahlak konusunun diğer tüm konuların önüne geçtiğinin görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Ejder Okumuş ahiliğe baktığında bir ahlak felsefesi, sosyolojisi ve abidesi gördüğünü belirtti. Artık günümüzde güven esas olacak şekilde meslek ahlakının yeniden tesisine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Prof. Dr. Ejder Okumuş, ahiliğin mesleki ve ahlaki ilkelerinin bugüne taşınması durumunda güvene ve güzel ahlaka dayalı bir toplumsal ilişki biçiminin ortaya çıkacağını söyledi. Ahilik teşkilatının güzel ahlak temelinde örgütlenmiş ve yaptırım gücüne de sahip iyi bir eğitim teşkilatı olduğunu belirten Prof. Dr. Ejder Okumuş, teşkilata üyelik ve temel ahlaki esaslarla ilgili bilgiler de vererek konuşmasını tamamladı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.