Erdoğan mesajını Lyon‘dan verdi

Başbakan Erdoğan, Viyana sonrası geldiği Fransa'nın Lyon şehrinde burada yaşayan vatandaşlarla buluştu...

21 Haziran 2014 Cumartesi 16:18
Erdoğan mesajını Lyon‘dan verdi






Erdoğan Lyon Konuşması, Erdoğan Lyon canlı yayın, Erdoğan mesajını Lyon‘dan verdi


Başbakan Erdoğan Fransa'nın Lyon şehrinde gurbetçi vatandaşlara hitap etti, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Suriye'ye, Askeri darbelerden 3 çocuk'a kadar pek çok konuya değinen Erdoğan AB'ye de çağrıda bulunarak İslam dünyasıyla sağlıklı iletişim kurmasını tavsiye etti...

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

-Fransa'nın çeşitli şehirlerinden bu güzel buluşmaya Lyon buluşmasına gelmek suretiyle bu coşkulu kalabalığı oluşturan siz değerli kardeşlerimi en kalbi duygularımla selamlıyorum.

-Önceki gün Avusturya'nın başkenti Viyana'da yaşayan binlerce kardeşlerimizle kucaklaştık. Tabi ki Türkiye'deki kardeşlerinizin selamlarını burada siz değerlei akrabalarına iletiyorum.

-(Türkiye-Fransa ilişkileri) Türkiye ile Fransa'nın diplomatik irtibatı Kanuni Sultan Süleyman dönemine dayanıyor. Fransa'nın son zamanlarında Osmanlı buraya yardıma koşmuştur. Asırlardır devam eden dostluğumuz buradaki vatandaşlarımızla artık farklı boyut kazandı. Şu anda Fransa'da 620 bin civarında vatandaşımız bulunuyor.

-30 bin kişi burada kendi işini kurdu.

-Türkiye'de sizin hasretinizi çektiğimiz kadar sizin başarılarınızla da gurur duyduk. 77 milyon sizlerle gurur duyuyuyor iftihar ediyoruz.

-(AB'ye üyelik) Fransa ile Türkiye ile ilgili konuların siyasette kullanılması sebebiyle zor günleriniz oldu. İç politikada istismarla oy kazanmak uğruna ırkçılığa islamafobiye kapı aralanmasnın tehdit oluşturacağını defalarca dile getirdik. Türkiye'nin AB üyelilği için önüne çıkarılan engeller hakkaniyetle bağdaşmıyor. Kimse Türkiye'den korkmasın, çekinmesin. AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır bu ihtiyaç bugün daha fazla artmıştır.

-AB'nin İslam dünyasıyla tüm Müslümanlarla daha sağlıklı iritbat kurabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı var.

-Türkiye AB'nin kapısında ilelebet bekleyecek bir ülke hiç değildir. Biz reformlarımızı kararlılıkla yapıyoruz. Demokratik standartlarımızı yükseltiyoruz, ekonomimizi büyütüyoruz. Şu anda Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi konumundayız. Artık eski Türkiye yok. Türkiye çok değişti.

-(Askeri darbeler) 1960 yılında bir askeri darbe yapıldı. Bu darbenin ardından ekonmi alt üst oldu. Türkiye daha da fakirleşti. Sizler o darbenin ardından ekmek parası için buralara geldiniz. 1980'de bir başka darbe yapıldı. Yine demokrasi askıya alındı. Özgürlükler bir kez daha kısıtlandı. O dönemde de başta Fransa olmak üzere bir çok vatandaşımız kaçmak sığınmak zorunda kaldı. Ardından 28 Şubat geldi. Devlet vatandaşımızın haklarını kısıtlamaya başladı. Meslek liseleri imam hatip okulları kapatıldı. İnsanlar, siyasi partiler, sermaya şirketler, sivil toplum örgütleri renklere ayrıldı. Ahmet Kaya o dönemin lincine uğradı. Geldi Paris'te hayata gözlerini yumdu. Ahmet Kaya'ya ödül töreninden neler yaptılarını biz biliriz. Çatalları tabakları nasıl O'na fırlattıklarını gördük. Bunlar bu ülkede güya hala özgürlük mücadelesi veriyorlar. Bunların demokrasi konuşmaya hakkı yok. On yıllar boyunca Türkiye'de makbul vatandaş makbul olmayan vatandaş ayrımı yaptılar. İnsanlara kendi vatanlarını zindan haline getirdiler. Biz en başta buna son verdik. Her türlü ayrımcılığı elimizin tersiyle ittik.

-(Çözüm süreci) Anneler evlatlarıyla kendi ana dillerinde konuşamıyordu, yasaktı. Buna biz son verdik. İnsanmıza insan olduğunu hatırlattık. Devletle millet arasındaki mesafeyi kaldırdık. Başörtüsü üzerindeki zulme son verdik. Kamuda başörtüsüne özgürlük sağladık.

-Afyon'dan yola çıkarken bir şey söyledik. Dedik ki bu ülkede ayrımcılığa son vereceğiz.

-Tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan dedik.Bu topraklarda ikinci bir devleti hayal edenler avuçlarını yalarlar.

-(Fransa'ki Türk vatandaşlar) Fransa'da 620 bin Türk var. Fakat 620 binin tamamı çifte vatandaşlık anlayışında hareketle niye müracaatını yapıp yüzde yüz Fransa vatandaşı olmuyor? Fransa vatandaşı olmamış Türk vatandaşlarımız sesleniyorum. Aynı zamanda Fransa vatandaşı olun kesinlikle bunu ihmal etmeyin. Bunun faydası var zararı yok. Siz bizim Fransa'daki elçilerimizsiniz. Niye bu elçilerimizin sayısı 320 bin olsun? Ben istiyorum ki 620 bin olsun. Tabi en za 3 çocuk. Gökten ne yağar ki yer kabul etmez. Bu mücadelere elele vereceğiz.

-(Pensilvanya) Biz bu arada eski Türkiye'nin kapılarını kapattık. Darbeler dönemini tarihe mahkum ettik. Darbe yapanlardan hesabının sorulması için önemli bir adım attık. Yargı süreci bitti. Geç de olsa darbe sorumluları mahkum edildi. Elbett bu iş burada sona ermeyecek bu ülkede tekrar darbe olmaması için ne gerekiyorsa yapacak mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. 17 ve 25 Aralık milletin sçeilmiş iktidarınıa yargı yoluyla darbe yapmaya yeltenenlerden de hesabı sorulacak. Üstelik 34 yıl bekleyerek değil hemen hesabı sorulacak. Bu Pensilvanya 12 Eylül'de mahkum olan darbecilere övgüler düzdü. En son 17-25 Aralık'ta kendisi darbe yapmak istedi. Yolsuzluk meselesi altında CHP, MHP'yi emniyet içindeki maşalarını kullanarak Türkiye'yi uşak etmek istedi. O tuzağı bozduk. Şimdi de inlerine giriyor yaptıklarının hesabının hukuık içinde tek tek sormaya başlayacağız. Millet artık istikbaline sahip çıkıyor. Bu millet var oldukça Türkiye'de artık kimse darbeye teşebbüs edemeyecek. CHP ve MHP henüz uyanmış kendilerini yeni Türkiye'ye uyarlayabilmiş değiller. 30 Mart'ta gereken cevabı aldılar hala Pensilvanya'nın yörüngesindeler. Bunlar için kardeşliğimiz bir anlam taşımıyor.

-(17-25 Aralık operasyonları) 30 yıldır devam eden terörü durdurma noktasına getirdik. Tabi ki birileri rahatsız oldular. Fazi lobisi bundan ciddi şekilde rahatsız oldular. MİT müsteşarımızı tutuklayarak süreci bozmak istediler engelledik. Gezi olayları 17-25 Aralık dediler onu da aştık. Şimdi Lice olaylarıyla bayrağımıza yapılan o alçakça saldırıyla yeni bir sabotaj daha başlattılar. Arkasında Pensilvanya çetesi var. Yine onun altındaki CHP, MHP var. Bunları da aşacağız.

-Asimile olmayın çocuklarınızın asimile olmasına izin vermeyin. Ancak entegre olmaktan da korkmayın.

-(Cumhurbaşkanlığı seçimleri) Artık sizler de Türkiye'deki seçimler için oy kullanabileceksiniz. Unutmayın yurtdışında cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 31 Temmuz-3 Ağustos arasında yapılacak. İnşallah ay sonuna doğru adayımızı açıklayacağız. Artık 2002 Kasım'ındaki Türkiye yok çok farklı bir yerdeyiz. 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.