İZMİR, EXPO 2020’DE İTALYA’NIN OYUNU İSTİYOR

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’deki İtalyan sermayeli 114 firmanın yöneticilerine mektup yazarak, İzmir’in EXPO 2020 adaylığında İtalya’nın Türkiye’yi desteklemesi için İtalya Başbakanı’na baskı yapmalarını isteyece

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
İZMİR, EXPO 2020’DE İTALYA’NIN OYUNU İSTİYOR






İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’deki İtalyan sermayeli 114 firmanın yöneticilerine mektup yazarak, İzmir’in EXPO 2020 adaylığında İtalya’nın Türkiye’yi desteklemesi için İtalya Başbakanı’na baskı yapmalarını isteyeceklerini söyledi.
Ankara İtalyan Büyükelçiliği Ticaret Bölümü Şefi Francesco Varriale ve İzmir İtalya Konsolosu İgor Di Bernardini, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurk, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazanaçoğlu ile Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yılmaz’ın katıldığı görüşmede Ankara İtalyan Büyükelçiliği Başkatip Ticaret Bölümü Şefi Francesco Varriale, bu göreve bir ay önce başladığını belirterek, en kısa sürede İzmir’e geldiğini söyledi. İzmir ve etrafındaki bölgenin kendileri için çok önemli olduğunu, İzmir’de pek çok İtalyan sermayeli şirket olduğunu ifade eden Varriale, “Türkiye’de 1000’den fazla İtalyan sermayeli şirket var ki bunların önemli bir kısmı da İzmir’de. İki ülke arasında 20 milyar dolar dış ticaret hacmi var. Biz elçilik olarak Türk firmalarına yardımcı olmaya, ticaretimizi arttırmak için her türlü çalışmayı yapmaya hazırız. Bundan sonraki adımda birlikte üçüncü pazarlara girmektir” dedi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise iki ülke arasındaki ticaretin 6 milyar dolar Türkiye aleyhine olduğunu belirterek, “Bu dengeyi değiştirmek için bizim de Türk işadamları olara daha aktif olmamız gerekiyor. İzmir İtalyan Ticaret Odası Başkanı olan Rebii Akdurak bu dönem Meclis Başkanımız da aynı zamanda, yani onun da sorumluluğu arttı. Daha fazla İtalya’ya gitmeliyiz. Zaten pek çok bölgeden, kentten davet vardı. Önümüzdeki yıl İtalya’ya, Afrika’ya, Avrupa’ya daha fazla ticari ziyaret yapacağız” dedi. Demirtaş, özellikle Afrika’nın batısındaki ülkelerde ciddi fırsatlar olduğunu belirterek, Türk ve İtalyan firmalarının işbirliği yaparak Afrika pazarına girebileceğini söyledi.
TÜRKİYE, 4. TİCARETİ PARTNERİ OLAN İTALYA’NIN EXPO’DA OYUNU İSTİYOR
İtalya’nın EXPO 2020’de hangi ülkeye destek vereceği konusunda resmi açıklama yapmadığını ama Dubai’yi destekleyeceği yolunda bazı duyumlar aldıklarını belirten Demirtaş, “Dubai duyumlarımıza göre Milano EXPO’sundan çok geniş bir alan almış ve bunları az gelişmiş ülkelere tahsis edecekmiş. Bunlar hep geçici şeyler. Ama Türkiye ile İtalya arasındaki güçlü ekonomik ilişkiler kalıcı. Türkiye’nin 4. Ekonomik partner ülkesi olan İtalya’nın desteğini bekliyoruz. Bu kadar yakın ve güçlü ilişkilerimizin olduğu İtalya’nın oyunu almamak Türkiye’yi, İzmir’i ve bizi üzer. Bunu lütfen büyükelçinize, hükümetinize iletin” dedi. Türkiye’deki 1000’e yakın İtalyan firmasının 114’ünün de İzmir’de olduğunu hatırlatan Demirtaş, İtalya’nın oyunu almak için bu firmaları da devreye sokacaklarını söyledi. Demirtaş, “Bu İtalyan firmalarının yöneticilerine bir mektup yazarak, EXPO 2020 adaylığımızda İzmir’in desteklenmesi için kendi ülkelerinin başbakanlarına mektup yazmalarını, baskı yapmalarını isteyeceğim. Biz sadece İzmir’deki İtalyan firmalarına değil, İtalyan kruvaziyer şirketlerine de büyük destek veriyoruz. İtalyan gemileri artık İzmir’den de yolcu alıyorlar. Bu kadar güçlü ilişkilerimiz varken İtalya’nın oyunu istiyoruz” diye konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.