MÜBADİLLER ATA TOPRAKLARINA GİTMENİN HEYECANINI YAŞIYOR

Türk-Yunan Mübadelesi ile Tuzla’ya yerleşen mübadillerin çocukları ve torunları, ilk kez atalarının doğdukları topraklara gitmenin heyecanını yaşıyor.

26 Ekim 2013 Cumartesi 00:00
MÜBADİLLER ATA TOPRAKLARINA GİTMENİN HEYECANINI YAŞIYOR






Türk-Yunan Mübadelesi ile Tuzla’ya yerleşen mübadillerin çocukları ve torunları, ilk kez atalarının doğdukları topraklara gitmenin heyecanını yaşıyor.
1923 yılında Lozan Mübadelesi ile evlerini, köylerini terk edip, uzun ve zor bir yolculuktan sonra mübadiller Türkiye’ye gelmişti. Onların çocukları ve torunları Tuzla Belediyesi’nin organizasyonuyla 90 yıl sonra atalarının doğdukları topraklara doğru yola çıktı. Mübadil bir ailenin kızı Ayşe Dağcı, “Ailemiz zorunlu olarak mübadeleye katılmıştı. Babam, babası, anneannesi, babaannesi o şekilde ailece buraya geliyorlar. Bende birlikte mübadil olarak geldikleri o evde doğdum. Ben ilk defa gidiyorum bizim aileden ama yakınlarım birkaç defa Yunanistan’a gittiler. Hep beraber gitmenin verdiği ayrı bir güzellik var. Şu an gemide insanların büyük bir çoğunluğu ya komşumuz ya akrabamız ya da dolaylı olarak tanıdığımız insanlar. İnşallah güzel bir şekilde gideriz, ziyaret ederiz ve oradan getireceğimiz bir takım anılarımızla ve bir takım materyallerle büyüklerimizi de yattıkları yerde mutlu ederiz. En azından biz gidip göreceğiz daha sonrada hep beraber belki çocuklarımızla beraber gidip ziyaret etmeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Dedelerinin mübadil zamanında Tuzla’ya geldiğini belirten mübadil torunu Gönül Yenici ise, “Yıllardır Tuzla’da oturuyoruz. Babam 86 yaşında ve Tuzla doğumlu. Babam hiç gidemedi. Çünkü çiftçilikle uğraşıyordu. Ben de ilk defa gidiyorum. Şimdiye kadar çalıştığım için ancak emekli olunca fırsat bulduk” dedi.
750 mübadil yakının katıldığı ve 4 gün sürecek olan Yunanistan’a gemi yolculuğunda, mübadiller atalarının yaşadıkları yerleri yakından görme fırsatı bulacak.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.